KINO X EUR: KINOsofie

Samen met de Erasmus School of Philosophy van de Erasmus Universiteit lanceren we een nieuwe filmreeks. Vooraanstaande hoogleraren kozen hun favoriete films, die zij van een filosofische inleiding komen voorzien. Startend met Béla Tarrs meesterwerk Werckmeister harmóniák (2000), verdiepen zij ook Ex Machina (2014), Hiroshima Mon Amour (1959) en Falling Down (1993) (35mm). Onderbelichte motieven, onverwachte tegenstellingen en diepte-analyses – deze films zul je nooit meer hetzelfde bekijken.

KINOsofie #2: Ex Machina (2014)
Special

KINOsofie #2: Ex Machina (2014)

Caleb, een 26-jarige programmeur die werkzaam is voor het grootste internetbedrijf ter wereld, wint een wedstrijd waarbij hij een week mag doorbrengen in het buitenverblijf van Nathan, de teruggetrokken CEO van het bedrijf. Wanneer Caleb echter aankomt op de afgelegen locatie, ontdekt hij dat hij moet deelnemen aan een vreemd en fascinerend experiment waarin hij te maken krijgt met de eerste echte kunstmatige intelligentie, ondergebracht in het robotische lichaam van een aantrekkelijke vrouw.

  • Kijkwijzer 16
  • Eng
  • Geweld
  • Groftaalgebruik
KINOsofie #3: Hiroshima Mon Amour (1959)
Classic Special

KINOsofie #3: Hiroshima Mon Amour (1959)

Hiroshima, de stad waar 200.000 mensen binnen enkele seconden de dood vonden toen de atoombom op haar viel. Maar ook een stad die vijftien jaar later, in 1959 een levendige stad geworden is, een stad die nooit slaapt. In dat jaar reist een Franse actrice af naar Hiroshima om in een film over vrede te spelen. Daar legt ze een relatie aan met een Japanse, getrouwde man, die haar doet denken aan haar eerste liefde, een Duitse soldaat tijdens de Tweede Wereldoorlog.

  • Kijkwijzer 12
  • Eng
  • Geweld
KINOsofie #4: Falling Down (1993) – a 35mm presentation
a 35mm presentation Classic Special

KINOsofie #4: Falling Down (1993) – a 35mm presentation

12 juni 1991, Los Angeles, de warmste dag van het jaar. Een ontslagen medewerker van het Ministerie van Defensie staat door wegwerkzaamheden al de hele ochtend in de file. Hij besluit uit de auto te stappen en naar het huis van zijn ex-vrouw te wandelen, waar zijn dochtertje haar verjaardag viert. Maar met zijn nogal opvliegerige karakter wordt hij tijdens zijn wandeling opgehitst door alles wat in zijn ogen onrechtvaardig is in de maatschappij. Een agent van het LAPD die met pensioen gaat krijgt het op zijn laatste werkdag aan de stok met de gedurige man.

  • Kijkwijzer 16
  • Geweld
  • Groftaalgebruik

Specials

Scorsese Shorts (1963-1978)
KINO's 7 Year Birthday Bash Special

Scorsese Shorts (1963-1978)

Scorsese Shorts (1963 - 1978): To celebrate his latest full-length feature on the 19th of October, we are bringing you five of his short films, screened here as a single presentation.

IFFR KINO – Season 8
IFFR KINO Special

IFFR KINO – Season 8

IFFR KINO returns for its eighth season, with a screening and side programme every first Wednesday of the month, from October 2023 to January 2024.

Seven Samurai (1954)
EN subs KINO's 7 Year Birthday Bash Special

Seven Samurai (1954)

We have to pinch ourselves sometimes, but this October KINO is really turning seven. And what better title to celebrate this occasion than Akira Kurosawa’s epic masterpiece, Shichinin no Samurai.