
- Kijkwijzer 9
- Eng
Mahito, een jongen die de dood van zijn moeder probeert te verwerken, stapt in een wereld die bewoond wordt door zowel de levenden als de doden. In deze wereld vervaagt de dood en herrijst het leven in een nieuwe gedaante. Het semi-autobiografische fantasierijke epos The Boy and the Heron is Hayao Miyazaki’s eerste film sinds het Oscargenomineerde The Wind Rises en is opnieuw een autobiografisch geïnspireerd eerbetoon aan vriendschap.
Na The Wind Rises verklaarde hij zijn laatste film gemaakt te hebben en nu, tien jaar later, brengt hij alsnog een nieuwe film uit, maar dan zonder enige promotie of marketing. Het zijn allemaal grillen van een pure, ongenaakbare artiest, Hayao Miyazaki, ‘’de Walt Disney van Japan’’, die met zijn Studio Ghibli een monumentale status geniet binnen de Japanse animatiewereld. Hoe de werkwijze en gedachtegang van deze grootmeester werkt zie je hier in de video van Any-mation…
Hoewel de prominentie van animatiestudio Studio Ghibli ook in het westen al decennia buiten kijf staat laat de emotionele, verbeeldingsvermogen prikkelende kracht die hun films kenmerkt zich soms moeilijk duiden. In tweetal YouTube-essays van Kaptainkristian en Asher Isbrucker worden de zorgvuldige animatie, het oog voor detail en het gebruik van geluid dat de films van Studio Ghibli zo uniek maken onder de loep genomen…
Zie hier de tweede video van YouTuber Asher Isbrucker…
Op Miyazaki’s eerste film na verzorgde Joe Hisaishi voor al zijn films de muziek en ook voor The Boy and the Heron is Hisaishi weer van de partij. Vandaag de dag geldt hij wellicht als Japans grootste (nog levende) filmcomponist. Wat zijn memorabele werk zo bijzonder maakt is een unieke combinatie van westerse klassieke invloeden, jazz en verschillende historische vormen van Japanse muziek. Componiste Nahre Sol gaat dieper in op het werk van Hisaishi…
In 2016 overleed een van Studio Ghibli’s meest onbezongen helden: colorist Michiyo Yasuda, die daardoor bij The Boy and the Heron voor het eerst niet van de partij is. Zij voorzag alle Ghibli-klassiekers van kleur, een discipline van uiterst cruciaal belang. Hoe belangrijk het gebruik van kleur is voor de films van Studio Ghibli wordt hier haarfijn uitgelegd in de video van Pause Between Panels…