KINOxEUR: Le Quai des Brumes (1938)
Special Classic

KINOxEUR: Le Quai des Brumes (1938)

Tickets di 4 jun
di 4 jun
19:00 intro
Kies een datum

Hoezo in KINO

Le Quai des Brumes (ook wel Port of Shadows) van Marcel Carné biedt een parallel met de atmosfeer en thema’s horende bij de geschiedenis van sekswerk op Katendrecht, zoals besproken bij onze partners van de podcast Stadswandelingen. Zowel de podcastaflevering als de film zijn verbonden met het vroegere leven in een havenstad; een plek waar de grens tussen hoop en wanhoop vaak flinterdun is, en waarbij, net als bij sekswerk, de zoektocht naar menselijke verbondenheid centraal staat. Deze vertoning van Le Quai des Brumes wordt ingeleid door Vincent Baptist, voormalig postdoc en PhD onderzoeker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. De film is Frans gesproken met Engelse ondertiteling.

Deze vertoning is een samenwerking tussen de podcast Stadswandelingen van Erasmus Verbindt en KINO Rotterdam, waarbij twee van de podcastafleveringen op 4 en 18 juni tot leven worden gebracht door ze te koppelen aan bijpassende films. De wetenschappers die te gast waren in de podcastafleveringen geven een korte introductie  bij de vertoning, gebaseerd op hun besproken onderzoeken in de podcast.

Over Vincent Baptist
Baptist is momenteel werkzaam als assistant professor aan de TU Delft en tevens verbonden aan het PortCityFutures-onderzoeksnetwerk. Tijdens Baptists masterstudie is hij geïnteresseerd geraakt in stadsgeschiedenis en zo in Rotterdam beland. Als onderzoeker was hij verbonden aan het door de EU gesubsidieerde project ‘Pleasures Capes: Port Cities” Transnational Forces of Integration’. Onderzoek naar ‘maritieme wijken’ is naast Rotterdam ook uitgevoerd in Göteborg, Barcelona en Hamburg. Zijn expertise ligt op het gebied van stedelijke intimiteit, paradoxen en iconiciteit.

Credits

Regie
Marcel Carné
Cast
Jean Gabin, Michel Simon, Michèle Morgan, Pierre Brasseur
Genre
Drama, Romance, Crime
Speelduur
93 minuten
Land
VS
Taal
Frans
Ondertiteling
Engels

Storyline

Down a foggy, desolate road to the port city of Le Havre travels Jean, an army deserter looking for another chance to make good on life. Fate, however, has a different plan for him, as acts of both revenge and kindness render him front-page news.