KINOsofie #4: Falling Down (1993) – a 35mm presentation
Special a 35mm presentation Classic

KINOsofie #4: Falling Down (1993) – a 35mm presentation

Tickets wo 13 dec
wo 13 dec
21:00 intro35mm
Kies een datum

Hoezo in KINO

Lang voor Breaking Bad en Joker was er Falling Down, de film waarmee Joel Schumacher (The Lost Boys, Batman Forever) in 1993 een Gouden Palm-nominatie pakte. De film heeft een diepe fascinatie voor een slachtoffer van de moderne stad, die zijn droom naleeft en wraak neemt op de maatschappij. Waar komt deze fascinatie in films vandaan? Wat zegt het over de huidige maatschappij en zijn egalitaire belofte van marktwerking, dat we keer op keer de loser-figuur als hoofdpersoon zien?  Associate professor Sjoerd van Tuinen focust in zijn recente filosofische werk op de cultuur en politiek van cynisme en wrok, en gaat dieper in op deze vragen. Vertoning op 35mm! Voertaal: Nederlands

Sjoerd van Tuinen
Sjoerd van Tuinen (1978) is docent wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is gespecialiseerd in de twintigste-eeuwse filosofie en publiceerde onder meer Deleuze Compendium en De nieuwe Franse filosofie.

Credits

Regie
Joel Schumacher
Cast
Michael Douglas, Robert Duvall, Barbara Hershey, Rachel Ticotin
Genre
drama, thriller
Speelduur
113 minuten
Land
VS
Taal
Engels
Ondertiteling
Geen

Storyline

12 juni 1991, Los Angeles, de warmste dag van het jaar. Een ontslagen medewerker van het Ministerie van Defensie staat door wegwerkzaamheden al de hele ochtend in de file. Hij besluit uit de auto te stappen en naar het huis van zijn ex-vrouw te wandelen, waar zijn dochtertje haar verjaardag viert. Maar met zijn nogal opvliegerige karakter wordt hij tijdens zijn wandeling opgehitst door alles wat in zijn ogen onrechtvaardig is in de maatschappij. Een agent van het LAPD die met pensioen gaat krijgt het op zijn laatste werkdag aan de stok met de gedurige man.