• Kijkwijzer 12
  • Discriminatie
  • Drugs
  • Eng
  • Groftaalgebruik

Chocolat (1988)

Hoezo in KINO

De precaire interraciale liefdesrelatie die centraal staat in Chocolat geeft regisseur Claire Denis een intrigerend stramien om de gevolgen van het Franse koloniale verleden op subtiele wijze te onderzoeken. Een jonge vrouw keert terug naar het huis in Kameroen waar ze opgroeide. Aldaar wordt zij niet alleen geconfronteerd met de herinneringen aan haar jeugd, maar heeft de reünie met haar voormalige bediende Protée grote impact op haar zelfbeeld. Frans gesproken met Nederlandse en Engelse ondertitelde versies.
 
English: The volatile interracial romance at the center of Chocolat provides French director Claire Denis an intricate playing field unto which the consequences of Empire and racism can be explored in subtle ways. A young woman returns to her childhood home in Cameroon, where she’s confronted with an abundance of memories and her former servant, Protée. French language with English and Dutch subtitled versions available.

Credits

Regie
Claire Denis
Cast
Isaach de Bankolé, Giulia Boschi, François Cluzet
Genre
drama
Speelduur
105
Land
Frankrijk, Duitsland, Kameroen
Taal
Frans, Duits, Engels, Arabisch
Ondertiteling

Storyline

Voor haar debuutfilm Chocolat baseerde Denis zich op haar eigen jeugd, die ze gedeeltelijk in West-Afrika doorbracht als kind van een Franse koloniale bestuurder. Kenmerkend voor Denis is de subtiele aanpak van het thema: haar film schildert in associatieve flashbacks het leven in een kolonie, waarin het witte kind de Ander is voor de Afrikaan en omgekeerd. Spaarzame dialoog, strak gekadreerde beelden en een niet-lineaire verhaallijn: Chocolat bevat alle stijlkenmerken van het latere werk. De film was onderdeel van de Gouden Palm-competitie van het filmfestival in Cannes en is nu digitaal gerestaureerd (4K).