Première

Augure

Tickets Vandaag
Vandaag
12:55 19:30
Morgen
12:55 19:30
ma 22 apr
14:30 19:05 EN subs
Kies een datum

Hoezo in KINO

De Belgisch-Congolese ‘Renaissance Man’ Baloji (rapper, dichter, modeontwerper en regisseur) levert met zijn regiedebuut een overdonderende film af. Een Congolese man die de afgelopen achttien jaar in België woonde keert terug naar Kinshasa om familiebanden aan te halen en zijn zwangere bruid te introduceren. Hij stuit al snel op moeilijkheden die voortkomen uit de diepgewortelde (familie)tradities die hij al die jaren terug ontvluchtte. Een visueel feest met een kloppend hart die op prachtige wijze de tweestrijd in de de hoofdrolspeler weergeeft.


On Friday 19 April we are honored to welcome Baloji for an exclusive visit to KINO. He will be here for a screening of Augure accompanied by an introduction and Q&A with Léon van Geest. His debut film was the Belgian Oscar submission and was part of the official Cannes selection 2023. The Belgian-Congolese ‘Renaissance Man’ Baloji (rapper, poet, fashion designer, and director) delivers a stunning film with his directorial debut. A Congolese man who has lived in Belgium for the past eighteen years returns to Kinshasa to strengthen family ties and introduce his pregnant bride. He quickly encounters difficulties stemming from the deeply rooted (family) traditions he fled all those years ago. A visual feast with a beating heart that beautifully portrays the protagonist’s inner conflict.

Credits

Regie
Baloji Tshiani
Cast
Marc Zinga, Lucie Debay, Eliane Umuhire, Yves-Marina Gnahoua
Genre
drama
Speelduur
90 minuten
Land
België, Frankrijk, Congo
Taal
Frans
Ondertiteling

Storyline

Na achttien jaar keert Koffi terug naar zijn geboorteland Congo om er zijn zwangere vrouw aan zijn familie voor te stellen en de traditionele bruidsschat te betalen. De reünie verloopt echter niet zoals verwacht: hoewel Koffi met man en macht probeert de banden weer aan te sterken, is en blijft hij voor de gemeenschap een ‘teken van de duivel’. Koffi lijkt zich moeilijk los te kunnen wrikken uit de diepgewortelde geloofsovertuigingen van zijn familie. Samen met andere ‘duivelskinderen’ besluit hij de vurige strijd aan te gaan om dit helse label van zich af te werpen. Augure is een bezwerend drama over identiteit, ontheemding en de hunkering naar acceptatie op de achtergrond van een magisch-realistisch Congo. Het speelfilmdebuut van het Belgisch-Congolese multitalent Baloji werd geïnspireerd door het gewicht van zijn naam, dat in de koloniale tijd de beladen betekenis van ‘tovenaar’ kreeg. Naast de regie en het scenario verzorgde Baloji ook de kostuums en nam hij vier gloednieuwe albums op bij de film, gebaseerd op de hoofdpersonages. Het visueel verbluffende resultaat werd in Cannes bekroond met de New Voice Prize en won internationaal nog vele andere prijzen.