Hoezo in Kino

Op 18 april organiseren we een nieuwe KINO Live met de première van Leto en achteraf een live optreden van indie rock band The Arthurs. Een heerlijke rockmusical over een lome Russische zomer (‘leto’) begin jaren ’80 waarin de underground muziekscene in Leningrad tot volle bloei kwam. Seks en anti-establishmentgevoelens hangen in de lucht, en hoe hard het Sovjet-apparaat de jongeren ook probeert aan te pakken die later de populaire rockband Kino zou vormen (waargebeurd, check Spotify), de (muzikale) revolutie is niet meer te stoppen. Regisseur Serebrennikov (tevens gevierd theaterregisseur) maakte eerder het vlijmscherpe The Student (2016) en heeft onder huisarrest Leto moeten editen, nadat hij samen met andere culturele tegenstanders van de Russische regering werd opgepakt.

Leningrad, in de vroege jaren ‘80. Aan de vooravond van de perestrojka worden elpees van Lou Reed, Blondie en David Bowie het land in gesmokkeld, de bruisende underground muziekscene is in volle gang. Hier ontmoet de jonge muzikant Viktor de charismatische zanger Mike en zijn vrouw Natasha. Terwijl er tussen hen een bijzondere driehoeksverhouding ontstaat, willen de gedreven muzikanten met hun optredens de boel flink opschudden om rock ‘n roll in de Sovjet Unie voorgoed te veranderen. Met humor en lef gaan de bands de censuur te lijf, al dan niet in hun fantasie. Leto toont in weelderig zwart-wit de beginjaren van Russische rocklegende Viktor Tsoï en zijn band Kino; een zomer vol muziek, vriendschap en liefde waarin rebellie afgewisseld wordt met surrealistische intermezzo’s en wild bekraste beelden. Regisseur Kirill Serebrennikov (The Student) werd vanwege aantijgingen over geldfraude aan het einde van de opnamen onder huisarrest geplaatst. Hij kon thuis nog wel de montage afronden. Leto beleefde vorig jaar in afwezigheid van de regisseur zijn wereldpremière in de hoofdcompetitie van Cannes.

The Arthurs
Indie rock band The Arthurs maakt melodieuze, rauwe indie rock muziek, waarbij donker elektrisch gitaargeweld wordt afgewisseld met ingetogen en dromerige, soms psychedelische composities. Invloeden van bands als The Doors, The Smiths, Pixies en Nirvana zijn te horen in hun muziek. Echter, The Arthurs onderscheidt zichzelf door een eigen stijl en geluid.

Mede mogelijk gemaakt door: Popunie

Films in dit evenement
Tickets: