Hoezo in Kino

Bioscopen dicht en thuis zitten. Het is even niet anders. Maar in deze vreemde tijden willen we toch wat filmtips geven en onder de noemer Cinéma Quarantaine zullen we wekelijks titels uitlichten die te vinden zijn op de verschillende VOD platforms. Blijf binnen, blijf veilig & veel kijkplezier!

▶︎ CQ#1: We beginnen met een jazzy double bill: de documentaire Miles Davis – Birth Of The Cool (Netflix) over het roerige leven van de jazzlegende is een prachtige combinatie met Louis Malle’s noir thriller Ascenseur pour l’échafaud (1958) met de fabelachtige Jeanne Moreau, waarvoor Miles Davis de score volledig improviseerde. Deze film is op MUBI te vinden: een kwaliteitsfilmplatform wat nu slechts €1,- kost voor 3 maanden (!) en waar elke dag een nieuwe film op geplaatst wordt. Quality over quantity, dus.

▶︎ CQ#2: Ook IDFA voelt onze pijn van Het Grote Binnenblijven en heeft maar liefst 300 documentaires online gezet die je gratis kan bekijken. Uit deze omvangrijke catalogus raden wij I am Cuba, the Siberian Mammoth (2004) aan. Een film over de totstandkoming van het Russisch-Cubaanse meesterwerk Soy Cuba (1964), een magistrale film die lang verloren werd beschouwd maar in de jaren ’90 weer opdook en van grote invloed was op regisseurs als Martin Scorsese en Paul Thomas Anderson, die de vele adembenemende ‘one-take’ shots uit de film imiteerde in Boogie Nights.
Bekijk hier de documentaire.
Bekijk hier IDFA’s 300 (!) docs.

▶︎ CQ#3: De volgende CQ tip is de vierdelige documentaire 10 Years with Hayao Miyazaki, waarvoor NHK WORLD-JAPAN ons toegang geeft en waarvoor we ze eeuwig dankbaar zullen zijn! De documentaire geeft een exclusief kijkje achter de schermen bij het creatieve proces die deze legendarische Japanse filmmaker doorloopt tijdens het maken van zijn blockbuster Ponyo on the Cliff by the Sea (2008). Bekijk de documentaire hier & geniet ervan!
The documentary is available in English and eight other languages.

▶︎ CQ#4: Rotterdam 2040 (2013) – nu we de Maasstad niet zelf kunnen bewandelen is er geen betere gids-vanaf-de-bank dan Gyz La Riviere om 100 jaar Rotterdam mee te ontdekken. Na het bombardement van 1940 werd de stad gebruikt als planologische speeltuin en beschrijft La Riviere wat dit voor effect heeft op de huidige stad en haar toekomst. De film ging destijds bij LantarenVenster in première, wat nu KINO’s zaal 1 is geworden en is een aanrader voor elke echte (import)Rotterdammer.
Bekijk de film hier op Vimeo.

▶︎ CQ#5: Voor het Lumière filmfestival in Lyon in 2019 selecteerde Bong Joon-ho 7 van zijn favoriete Zuid-Koreaanse films. Na Parasite zijn ook wij benieuwd naar zijn inspiratiebronnen en wat fijn dat Korean Film Archive deze films (en meer dan 100 andere titels) allemaal gratis beschikbaar stelt op hun youtube-kanaal!
Bekijk hier Bong Joon-ho’s selectie. 

▶︎ CQ#6: Deze keer een soulvolle double bill tip van filmmaker Kim Kokosky Deforchaux. De documentaire Mister Soul: A Story About Donny Hathaway (2020) is een prachtige exploratie van de even geniale als geplaagde geest van soullegende Donny Hathaway. Minstens zo getroebleerd, maar vele malen onbekender, is het bizarre leven van soulmuzikant Ike White, die zijn enige plaat ooit opnam tijdens het uitzitten van een levenslange gevangenisstraf. Zijn onvergelijkbare verhaal levert een documentaire op, The Changin’ Times of Ike White (2019), die wat ons betreft Searching for Sugar Man het nakijken geeft.
Bekijk Mister Soul: A Story About Donny Hathaway hier.
Bekijk The Changin’ Times of Ike White hier

Films in dit evenement
Tickets: