Hoezo in Kino

Voorafgaand aan de vertoningen van TENET is een door KINO zelf geproduceerde documentaire te zien waarin de programmeurs vertellen over wat dit medium en de kijkervaring zo bijzonder maken, maar ook over de 12 maanden durende zoektocht naar de Rolls Royce onder de projectoren, de Philips DP 70 genaamd ‘Mathilda’. De documentaire is sinds kort ook online te bekijken.

► KINO presents: 70mm
Op 2 juli ging voor ons een langgekoesterde droom in vervulling met de introductie van het magische 70mm filmformaat in KINO. Naast Eye Filmmuseum zal KINO de tweede bioscoop zijn die speelfilms in dit format kan vertonen in de Benelux. Waar bij het digitale format een resolutie tot 4K de norm is, kan het analoge format 70mm tot maar liefst 16K. De film wordt via miljoenen bewegende kristallen geprojecteerd, in plaats van stilstaande pixels. Dit zorgt ervoor dat het beeld scherper, voller en helderder is dan een digitale filmprojectie en dat resulteert in een rijkere kijkervaring. Naast klassiekers als The Sound of Music, Lawrence of Arabia en 2001: A Space Odyssey wordt het format nog altijd gebruikt in hedendaagse (auteur)cinema. Paul Thomas Anderson (The Master), Quentin Tarantino (The Hateful Eight) en Christopher Nolan (Interstellar, Dunkirk, Tenet) verkiezen nog altijd analoog boven digitaal.

De zoektocht naar de Philips DP 70, een Academy Award-winnende projector waarvan er wereldwijd nog maar 100 zijn, leidde langs de VS, China en Rusland, maar eindigde in Geldrop. Daar vonden wij er één in perfecte staat. Met de hulp van vele technici, operateurs en analoge filmliefhebbers is het uiteindelijk gelukt om dit klassieke stuk Nederlandse techniek in ere te herstellen voor de ultieme filmervaring in KINO’s grote zaal. De projector werd in juli warmgedraaid met Christopher Nolan’s Interstellar en momenteel is Nolan’s Tenet in KINO op 70mm en digitaal te zien. We zien jullie snel in KINO1.

► KINO’s programmeurs vertellen meer over het 70mm format in onze korte documentaire. Deze docu draait voor aanvang van alle 70mm voorstellingen. Wil je voordat je een kaartje koopt overtuigd worden dat 70mm het ultieme format is? Bekijk ‘em dan online via de onderstaande link. Regie & edit: Baris Azman

Nu te zien op 70mm in KINO:

TENET: a 70mm presentation

► Tickets: €16 / Cineville: €5 / Rotterdampas, CJP, Student: €13 / Rotterdampas gratis: €5 /10-rittenkaart: 1 kaartje + €5 toeslag

Films in dit evenement
Tickets:

Voor deze film zijn geen extra links beschikbaar.