Hoezo in Kino

“This is not about my life, or Cooper’s life; this is about all mankind!” Christopher Nolan’s machtige sci-fi epos is zijn indrukwekkende poging Stanley Kubrick naar de kroon te steken als koning der ruimte-opera’s en een film die het grootst mogelijke scherm vereist. Daarom zijn we extra blij en trots dat Interstellar vanaf 2 juli bij KINO te zien is op overdonderend 70mm. Het analoge filmformaat biedt een duizelingwekkend detail en scherpte in weergave waar digitale projectie gewoonweg niet aan kan tippen. Dat maakt KINO de tweede bioscoop in de Benelux die speelfilms op dit ultieme formaat gaat vertonen en om onze vintage Phillips DP 70 projector warm te draaien voor Tenet (eveneens te zien op 70mm bij ons) is er geen betere film om kennis te maken met deze ultieme analoge filmervaring.

► KINO presents: 70mm
Vanaf 2 juli gaat voor ons een langgekoesterde droom in vervulling met de introductie van het magische 70mm filmformaat in KINO. Naast Eye Filmmuseum zal KINO de tweede bioscoop zijn die speelfilms in dit format kan vertonen in de Benelux. Waar bij het digitale format een resolutie tot 4K de norm is, kan het analoge format 70mm tot maar liefst 16K. De film wordt via miljoenen bewegende kristallen geprojecteerd, in plaats van stilstaande pixels. Dit zorgt ervoor dat het beeld scherper, voller en helderder is dan een digitale filmprojectie en dat resulteert in een rijkere kijkervaring. Naast klassiekers als The Sound of Music, Lawrence of Arabia en 2001: A Space Odyssey wordt het format nog altijd gebruikt in hedendaagse (auteur)cinema. Paul Thomas Anderson (The Master), Quentin Tarantino (The Hateful Eight) en Christopher Nolan (Interstellar, Dunkirk, Tenet) verkiezen nog altijd analoog boven digitaal.

De zoektocht naar de Philips DP 70, een Academy Award-winnende projector waarvan er wereldwijd nog maar 100 zijn, leidde langs de VS, China en Rusland, maar eindigde in Geldrop. Daar vonden wij er één in perfecte staat. Met de hulp van vele technici, operateurs en analoge filmliefhebbers is het uiteindelijk gelukt om dit klassieke stuk Nederlandse techniek in ere te herstellen voor de ultieme filmervaring in KINO’s grote zaal. In juli wordt de projector warmgedraaid met Christopher Nolan’s Interstellar en vanaf 30 juli gaat Nolan’s Tenet in première, in KINO op 70mm en digitaal te zien. We zien jullie snel in KINO1.

► Tickets: €16 / Cineville: €5 / Rotterdampas, CJP, Student: €13 

Films in dit evenement
Tickets: