5 Films by Charlie Chaplin

Charlie Chaplin is de geestelijk vader van cinema’s meest iconische silhouet en zijn oeuvre van (lang)speelfilms begon een duizelingwekkende 100 jaar geleden al met de ‘silent’ film The Kid. Chaplin was één van de weinige die de overstap van silent filmster naar de ‘talkies’ kon maken, niet alleen door zijn atletische acteerwerk en uitmuntende timing maar ook omdat hij nooit vergat om een aangrijpend emotioneel component in zijn films te schrijven. Het filmpubliek moest wel even wennen aan een sprekende Chaplin in The Great Dictator, maar zijn oproep voor naastenliefde en begrip heeft vandaag de dag nog net zoveel relevantie als in 1940. Vanaf 14 oktober zijn vijf van zijn beste films te zien, volledig gerestaureerd en met Nederlandse ondertiteling.

The Kid (1921) – 100th Anniversary
Chaplin Classic

The Kid (1921) – 100th Anniversary

The Kid was Chaplin’s eerste lange speelfilm en hij combineerde daarin komedie met drama. De film was in 1921 wereldwijd een enorm box-office succes. De tijdloze film is nog altijd zeer geliefd bij jong en oud.

  • Alle leeftijden
Modern Times (1936)
Chaplin Classic

Modern Times (1936)

Chaplins iconische zwerverspersonage werkt aan de lopende band in een fabriek en doet niks anders dan schroeven dichtdraaien. Dit monotone werk maakt hem gek waardoor hij in een gesticht belandt. Eenmaal uit de instelling ontslagen, belandt hij al snel in de gevangenis omdat hij ten onrechte wordt aangezien voor een communistische leider.

  • Geweld
  • Kijkwijzer 6
The Circus (1928)
Chaplin Classic

The Circus (1928)

De kleine zwerver hangt rond bij het circus waar de politie hem aanziet voor een zakkenroller. Ongewild wordt hij de hoofdact van de show. De circuseigenaar neemt hem aan als clown maar eigenlijk heeft hij alleen maar oog voor zijn dochter.

  • Geweld
  • Kijkwijzer 6
City Lights (1931)
Chaplin Classic

City Lights (1931)

The Little Tramp ontmoet een arme, blinde bloemenverkoopster en wordt onmiddellijk verliefd op haar. Zij ziet hem aan voor een miljonair. Omdat hij haar niet wil teleurstellen, houdt hij de schijn op en probeert geld in te zamelen voor haar operatie

  • Geweld
  • Kijkwijzer 9
The Great Dictator (1940)
Chaplin Classic

The Great Dictator (1940)

Een joodse kapper komt na twintig jaar thuis en treft zijn vervallen kapsalon aan besmeurd met haatdragende graffiti: het werk van een tiranniek regime onder leiding van xenofobe dictator Hynkel. The Great Dictator is een visionaire satire die zijn stempel op de geschiedenis heeft gedrukt.

Specials

IFFR KINO season 6
Special

IFFR KINO season 6

We’re back with a brand-new season of IFFR KINO. From October to January we’re screening an IFFR cult classic on every first Wednesday of the month. These gems demand to be seen a second time!

KINO Presents: Art of the Heist
Special Art of the Heist

KINO Presents: Art of the Heist

To celebrate our 5 year anniversary we’re diving headfirst into one of our favorite genres: the heist film. A genre that originated in the 1950’s and persists in many incarnations to this day.

Smooth Talk (1985)
Special

Smooth Talk (1985)

Director Joyce Chopra cast Laura Dern as a rebellious teenager in smalltown USA looking for excitement in all the wrong places. The film is part teenage daydream, part cautionary tale.