Laatste kans

The Rescue

Tickets di 30 nov
di 30 nov
10:15
Kies een datum

Hoezo in KINO

Van grote hoogte naar diep onder de grond – de Oscarwinnende regisseurs van de bloedstollende film Free Solo leveren wederom een documentaire-trip waar je klamme handjes van krijgt. De wekenlang durende pogingen een groep Thaise jongens uit een ondergelopen grot te redden (die van de tweet van Elon Musk) is een real-time thriller, gemaakt met bergen privé-geschoten materiaal, verhelderende animaties, interviews en overtuigende re-enactments. Maar zoals in Free Solo staat ook in The Rescue niet alleen het overdonderende natuurgeweld centraal, maar ook de onverwachte helden: de allerbeste grotduikers ter wereld blijken niet de Thaise Navy SEALs maar een groepje zeer aimabele Britten op middelbare leeftijd..

Credits

Regie
Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi
Cast
Ekapol Chanthawong (Zichzelf), Rick Stanton (Zichzelf), “Amp” Bangngoen (Zichzelf)
Genre
Documentaire
Speelduur
114 minuten
Land
VS
Taal
Engels
Ondertiteling
Nederlands

Storyline

In 2018 is de wereld twee weken lang in de ban van de redding van de Thaise voetbalploeg die vast kwam te zitten in een kilometers diepe grot. Het toegesnelde leger, de Navy Seals en de ingevlogen Amerikaanse Special Forces staan machteloos. Niemand blijkt de juiste training en apparatuur te hebben om de jonge voetballers te bevrijden uit deze kilometers lange, nauwe grotten, waar het water zo hard kan stromen als een rivier en pikzwart kan zijn door de vele modder. Behalve twee zachtaardige, introverte Engelse mannen van middelbare leeftijd. Rick Stanton en John Volanthen beoefenen als een van de weinige mensen op de wereld de sport van het grotduiken. Een onaardse hobby waarin je volledig op jezelf bent aangewezen in een omgeving die de meeste mensen een acute paniekaanval zou bezorgen.

‘It’s like being in space’ legt Rick uit. Er ontwikkelt zich een verhaal met zulke onwaarschijnlijke en wonderbaarlijke helden en gebeurtenissen, dat je het moet zien om te geloven. De mentale kracht van de jongens en hun coach doen je versteld staan. De krankzinnige moed en volharding van de duikers, bezorgen je rillingen over je rug. Terwijl de reddingspoging zelf zo uitzinnig is, dat zelfs Hollywood hem ongeloofwaardig zou vinden. Almost too fantastic to be true, blijkt dit verhaal een kolfje naar de hand van Elizabeth Chai Vasarhely en Jimmy Chin, het echtpaar dat ook Free Solo regisseerde. Ze hadden de beschikking over een schatkamer aan ter plekke gefilmd materiaal, waaronder alleen al 87 uur door de vrouw van de Thaise admiraal. In combinatie met een aantal wonderschone animaties die situaties verduidelijken en sterke, ontroerende interviews met de hoofdrolspelers creëren ze een overweldigende filmervaring die alle nieuwsbeelden van toen laat verbleken.

 

Stills

1/6