Western

Hoezo in Kino

Een volledige nieuwe kijk op de klassieke Amerikaanse western, deze geweldige film van Valeska Grisebach. Over geharde mannen versus softies, en de clash tussen kolonisten en de inheemse bevolking, maar dan in hedendaags Oost-Europa. Western is een onvoorspelbare en authentieke slow-burner, die nog lang blijft hangen.

Regie: Valeska Grisebach

Cast: Meinhard Neumann, Reinhardt Wetrek

Genre:

Drama

Land: Duitsland

Speelduur: 121 minuten

Taal: Duits

Ondertiteling: NederlandsVerbluffende en zeer spannende film waarin alles anders verloopt dan je verwacht en die niet alleen thema’s maar ook makers deelt met de film Toni Erdmann. Een groep Duitse bouwvakkers belandt in the middle of nowhere van landelijk Bulgarije. Ze moeten er een kleine waterkrachtcentrale bouwen, maar al snel verschuift alle aandacht naar de inwoners van het nabijgelegen dorpje. In de zinderende hitte van de zomer hangen macho confrontaties, romantiek en hechte vriendschappen in de lucht. Alles lijkt zo normaal. De bouwvakkers zijn wat lomp maar ook kameraadschappelijk. Alleen Meinhard, de mysterieuze loner, past niet echt in de groep. Zwijgzaam, tanig en zelfredzaam als Clint Eastwood, lijkt hij op zoek naar iets anders. Hij ontdekt als eerste het dorpje en raakt ondanks de taalbarrière al snel bevriend met een van de bewoners. Met alle gevolgen van dien…

★★★★★ Trouw
“Een western in het kwadraat, een film over westerse arrogantie ten aanzien van minderbedeelden die nergens op gestoeld blijkt.”

★★★★ de Volkskrant
“Niet cowboys en indianen, maar Duitsers en Hongaren bevolken het spannende Western.”

★★★★ NRC Handelsblad
“Het subtiele en fijnzinnige ‘Western’, over Duitse bouwvakkers in Bulgarije, laat zien dat echte Europese eenheid nog ver weg is.”

★★★★ VPRO Gids / VPRO Cinema
“Zinderende, observerende cinema”
“Een rijke allegorie met soms raadselachtige metaforen”