Wes Anderson: The Royal Tenenbaums (2001)

Hoezo in Kino

‘Family isn’t a word, it’s a sentence.’ De tagline van Andersons derde speelfilm omschrijft dit familieportret perfect. Wanneer de patriarch van het disfunctionele Tenenbaum gezin (Gene Hackman in één van zijn laatste en tevens beste rollen) plots huiswaarts keert met het nieuws dat hij stervende is, komt oud zeer weer boven. Met z’n indrukwekkende ensemblecast van kleurrijke personages (o.a. Gwyneth Paltrow, Ben Stiller, en, jawel, Bill Murray), vlijmscherpe dialogen van Anderson en studiegenoot Owen Wilson en een tijdloze soundtrack kan The Royal Tenenbaums gezien worden als Andersons eerste ‘grote’ meesterwerk. Een melancholische film over maar al te herkenbare familieperikelen.

 

Regie: Wes Anderson

Cast: Gene Hackman, Gwyneth Paltrow, Anjelica Huston

Genre:

Drama, Komedie

Land: VS

Speelduur: 110 minuten

Taal: Engels

Kijkwijzer:
12 jaar

►► Mei & juni – The Complete Wes Anderson-retrospectief

Met de release van Wes Andersons negende film, Isle of Dogs, is het hoog tijd het oeuvre van deze eigenzinnige en stijlvolle auteur in z’n geheel te vertonen. Zijn kleurrijke art direction, weergaloze set design en precieze cameravoering gaan gepaard met bitterzoete avonturen van even vreemde als aimabele personages en maken zijn films direct herkenbaar en volkomen uniek. Als fans van het eerste uur brengt KINO in samenwerking met LAB111 het werk van Anderson terug in de bioscoop met een volledig retrospectief in mei en juni.

Royal en Etheline Tenenbaum hebben samen drie kinderen die op jonge leeftijd al buitengewoon getalenteerd zijn. Hun zoon Richie is een tenniskampioen en kunstenaar, hun geadopteerde dochter Margot is een geprezen toneelstukschrijfster en hun jongste zoon Chas is een financieel expert. Als Royal en Etheline uit elkaar gaan, verlaat Royal de drie kinderen. Na velen jaren komt hij terug, maar dit leidt tot tallozen problemen voor de kinderen.