Wes Anderson: The Grand Budapest Hotel (2014)

Hoezo in Kino

Na het relatief kleine en autobiografische Moonrise Kingdom trekt Anderson voor The Grand Budapest Hotel alle registers open. Geschoten op drie verschillende beeldformaten, met een enorme cast aan Anderson-regulars en met een bont kleurenpalet lijkt The Grand Budapest Hotel op het eerste gezicht een speels jongensboek. Maar met het relaas over de flamboyante conciërge van het gelijknamige vijfsterrenhotel (een immens charmante Ralph Fiennes) en zijn poging uit de handen van de fascisten te blijven, laat Anderson zijn historisch besef zien. Een ‘period piece’ vol onstuitbare energie.

 

Regie: Wes Anderson

Cast: Ralph Fiennes, F. Murray Abraham, Mathieu Amalric

Genre:

Avontuur, Komedie

Land: VS

Speelduur: 109 minuten

Taal: Engels

Kijkwijzer:
12 jaargeweldgrofangst

►► Mei & juni – The Complete Wes Anderson-retrospectief

Met de release van Wes Andersons negende film, Isle of Dogs, is het hoog tijd het oeuvre van deze eigenzinnige en stijlvolle auteur in z’n geheel te vertonen. Zijn kleurrijke art direction, weergaloze set design en precieze cameravoering gaan gepaard met bitterzoete avonturen van even vreemde als aimabele personages en maken zijn films direct herkenbaar en volkomen uniek. Als fans van het eerste uur brengt KINO in samenwerking met LAB111 het werk van Anderson terug in de bioscoop met een volledig retrospectief in mei en juni.

Een schrijver komt naar het ‘Grand Budapest’ Hotel en ontmoet daar de eigenaar van het hotel; Zero Moustafa. Zero nodigt de schrijver uit om met hem te eten en vertelt hem hoe hij eigenaar van het hotel is geworden. In 1932, toen het hotel nog in hoog aanzien stond, werkte zero er als piccolo onder toezicht van conciërge Gustave H. Al snel veranderde deze professionele relatie in een hechte vriendschap. Op een dag krijgen de twee het nieuws dat een rijke klant en voormalige minnares van Gustave, Madame Céline Villeneuve, is vermoord. Gustave neemt Zero mee naar haar begrafenis en daar komt hij erachter dat Madame Céline het erg waardevolle schilderij “Boy With Apple” aan hem heeft nagelaten. Haar familie is daar echter helemaal niet blij mee…