Wes Anderson: Rushmore (1998)

Hoezo in Kino

Met de release van Wes Andersons negende film, Isle of Dogs, is het hoog tijd het oeuvre van deze eigenzinnige en stijlvolle auteur in z’n geheel te vertonen. Zijn kleurrijke art direction, weergaloze set design en precieze cameravoering gaan gepaard met bitterzoete avonturen van even vreemde als aimabele personages en maken zijn films direct herkenbaar en volkomen uniek. Als fans van het eerste uur brengt KINO in samenwerking met LAB111 het werk van Anderson terug in de bioscoop met een volledig retrospectief in mei en juni.

Regie: Wes Anderson

Cast: Jason Schwartzman, Bill Murray, Olivia Williams

Genre:

Drama, Komedie

Land: VS

Speelduur: 93 minuten

Taal: Engels

Kijkwijzer:
6 jaargeweldgrof

►► Mei & juni – The Complete Wes Anderson-retrospectief

Voor hun tweede scenario samen namen Wes Anderson en jeugdvriend Owen Wilson een eenvoudige premisse – puberende leerling wordt verliefd op zijn lerares – en werkten deze uit tot een eigenzinnige lofzang van de jeugdige excentriekeling. De zelfingenomen Max (debuterende Jason Schwartzman) verslonst zijn schoolwerk om zijn lerares weg te stelen bij multimiljonair Mr. Blume (een onuitstaanbare en tegelijkertijd aandoenlijke Bill Murray). Rushmore is een kenmerkend schakelpunt in Andersons carrière; stilistisch ingetogen doch rijkelijk gevuld met frisse flair en (puberale) pathos.

Max Fischer is 15 jaar oud en leeft voor Rushmore Academy, een prestigieuze eliteschool waar hij op zit. Hij haalt lage cijfers voor al zijn vakken, maar hij is de koning van buitenschoolse activiteiten. Van een imkerclub tot het schrijven en produceren van toneelstukken, hij doet het allemaal. Zijn leven verandert echter als hij hoort dat hij van school gestuurd zal worden als hij geen betere cijfers haalt. Fischer raakt bevriend met een multimiljonair, Herman Blume, de vader van twee jongens die ook naar Rushmore Academy gaan. Maar dan worden Fischer en Blume Allebei verliefd op de kleuterjuf Rosemary Cross.