Laatste kans: Total Recall (1990) – 30th Anniversary

Hoezo in Kino

“Get your ass to Mars.” Het is alweer 30 jaar geleden dat Paul Verhoeven na het ongekende succes van RoboCop aan de slag mocht met Arnold Schwarzenegger en Sharon Stone om Philip K. Dicks korte verhaal te verfilmen. De iconische sci-fi action thriller die drie jaar voor Jurassic Park nog het uiterste haalde uit de ambachtelijk vervaardigde praktische special effects heeft na drie decennia niets ingeboet aan entertainmentwaarde maar is zoals we van Verhoeven gewend zijn ook een subversief commentaar op zijn destijds nieuwe thuisland. Vanaf 1 november te zien in KINO.

Regie: Paul Verhoeven

Cast: Arnold Schwarzenegger, Sharon Stone, Michael Ironside

Genre:

Actie, Sciencefiction, Thriller

Land: VS

Speelduur: 113 minuten

Taal: Engels

Ondertiteling: Nederlands

Kijkwijzer:
16AGGT

In Paul Verhoevens sardonische sciencefictionspektakel krijgt bouwvakker Doug Quaid (Arnold Schwarzenegger) nieuwe herinneringen in zijn brein geïmplanteerd door het bedrijf Rekall, gespecialiseerd in excentrieke ruimtereizen. Deze hersenkraker is nu te zien in de nieuwe Ultra High Definition 4K-restauratie, ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van de film. De ingedutte Doug Quaid klopt aan bij het bedrijf Rekall Incorporated om een spannende, virtuele reis naar Mars te boeken als geheim agent, maar wordt iets te veel op zijn wenken bediend. Hij belandt midden in een oorlog tussen de wrede leider Richter en een horde opstandelingen, waarbij niemand meer weet wat werkelijkheid is en wat een geïmplanteerde ervaring. Total Recall is gebaseerd op het beroemde korte verhaal We Can Remember It For You Wholesale van Philip K. Dick.

Vintage Verhoeven is de bloederige verpakte maatschappijkritiek en de heerlijk sarcastische humor (‘Consider this a divorce!’). Met Sharon Stone als echtgenote met dubbele agenda en Michael Ironside als de heerlijke snoodaard Richter. De 4K-restauratie, vanaf het originele 35mm-negatief, besteedde extra aandacht aan de continuïteit van de special effects. Total Recall was een van de eerste films waarin computer-gegenereerde beelden werden gebruikt, wat in 1991 werd bekroond met de Oscar voor Visual Effects. De originele soundtrack, gecomponeerd door Jerry Goldsmith, profiteerde ook enorm van de digitale restauratie in Dolby Atmos. Paul Verhoeven over de restauratie: “Ik heb net de 4K-presentatie van mijn film gezien en het is absoluut geweldig wat Studiocanal en het restauratieteam hebben gedaan. Je ziet zoveel details dat het driedimensionaal lijkt. Bravo!”