Laatste kans: The King

Hoezo in Kino

Het leven en werk van Elvis Presley vormt een goede metafoor voor ‘The American Experience’ tot nu toe. Filmmaker Eugene Jarecki (Why We Fight, The Trials of Henry Kissinger) maakt een roadtrip door het hele land in de Rolls Royce van The King en vraagt zich af wat er nu is geworden van machtigste land in de wereldgeschiedenis. Het is een pakkende vergelijking waarin ook de rassenkwestie, de opioid epidemie en zijn overgewicht naadloos passen. Naast de status quo is er ook ruimte voor prachtig archiefmateriaal van Presley en is de documentaire ook voor fans van zijn muziek een must-see.

Regie: Eugene Jarecki

Cast: Alec Baldwin, Emmylou Harris, Ashton Kutcher, Lana Del Rey, Chuck D.

Genre:

Documentaire

Land: Verenigde Staten

Speelduur: 107 minuten

Ondertiteling: Nederlands

Kijkwijzer:
9AGT

In deze muzikale road-trip neemt regisseur Eugene Jarecki de kijker mee op een indrukwekkende reis door Amerika in een Rolls Royce uit 1963, ooit eigendom van muzieklegende en King of Rock ’n Roll Elivs Presley. Meer dan 40 jaar na de dood van de zanger, onderzoekt deze documentaire de staat van het land dat Presley achter zich liet. Een land dat, net als Elvis, jong, mooi en veelbelovend begon maar in de loop der tijd bezweek aan de vernietigende gevolgen van verslaving, geld en macht. De presidentiële verkiezingen van 2016 staan voor de deur en zakenman Donald Trump kan president worden. The King schetst een portret van de Amerikaanse droom in kritische tijden waarin volgens de makers de democratie op het spel staat.

Regisseur Eugene Jarecki, tweevoudig Sundance Grand Jury winnaar, kocht voor de documentaire de klassieke Rolls Royce en bouwde deze om tot een klein podium waarin gasten plaats nemen voor muzikale optredens of politiek en cultureel commentaar. In de film komt een groep bekende Amerikanen aan het woord waaronder Alec Baldwin, Rosanne Cash, Chuck D, Emmylou Harris, Ethan Hawke, Van Jones, Mike Myers, Dan Rather en vele anderen.