The Dude Day: 20 years The Big Lebowski (1998)

Hoezo in Kino

Maandag 14 mei is het exact twintig jaar geleden dat cultkomedie The Big Lebowski van The Coen Brothers in de bioscopen verscheen. Om deze bijzondere verjaardag te vieren, wordt deze dag omgedoopt tot The Dude Day en krijg je de kans om deze klassieker (opnieuw) te zien op het grote doek.

Regie: Ethan & Joel Coen

Cast: John Goodman, Steve Buscemi, Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman en John Turturro.

Genre:

Komedie, Misdaad

Land: VS

Speelduur: 115 minuten

Taal: English

Ondertiteling: Nederlands

Kijkwijzer:
12 jaargrofangst

Het leven van oude hippie Jeff Lebowski, alias ‘The Dude’, wordt verstoord wanneer een stel gangsters zijn huis binnenvallen, hem in elkaar slaan en zijn vloerkleed ‘bezoedelen’ en geld eisen. The Dude vermoedt al snel dat hij wordt aangezien voor zijn steenrijke naamgenoot en gaat bij hem langs om compensatie te vragen voor zijn vloerkleed. De gevolgen zijn niet te overzien, want voor hij het beseft raken The Dude en Walter verstrikt in een web van misdaad, mysterie en avant-garde kunst.

Op The Dude Day (maandag 14 mei) keert The Big Lebowski terug in de Nederlandse bioscopen om zijn twintigste verjaardag te vieren. Vol met onvergetelijke personages en scènes, de veel geciteerde The Big Lebowski is een filmklassieker van Academy Awards-winnende filmmakers Joel en Ethan Coen.