The Death of Stalin

Hoezo in Kino

De bijtende satire die regisseur Armando Iannucci al eerder met groot succes losliet op de Britse (The Thick of It, In the Loop) en Amerikaanse (Veep) politieke achterkamers werkt eveneens briljant wanneer het wordt losgelaten op het machtsvacuüm achtergelaten door de dood van Stalin in 1953. De veelal Britse acteurs spelen de prominenten van de Sovjet regering en vervelen ons gelukkig niet met morsige Russische accenten maar houden het bij hun eigen tongval wanneer ze konkelen over wie de macht zal grijpen.

Regie: Armando Iannucci

Cast: Steve Buscemi, Simon Russell Beale, Rupert Friend, Jason Isaacs, Jeffrey Tambor, Andrea Riseborough, Olga Kurylenko, Paddy Considine

Genre:

Komedie

Land: Verenigd Koninkrijk

Speelduur: 106 minuten

Taal: Engels

Ondertiteling: Nederlands

Kijkwijzer:
16 jaargeweldgrof

Nadat Josef Stalin op een ochtend in maart 1953 bewusteloos wordt aangetroffen, reageert de resterende top van de Communistische Partij als verlamd. Niemand durft er een dokter bij te halen, wat ook lastig is, want Stalin heeft al zijn dokters laten verbannen. Twee dagen later wordt hij dood verklaard. In het machtsvacuüm dat ontstaat, probeert iedereen vooral zijn eigen hachje te redden. Het gekonkel en de machtsspelletjes in het Kremlin draaien op volle toeren. Een hilarische strijd om de macht is begonnen.

DE UITKRANT ★★★★
‘Een satire over Rusland en bureaucratie? Laat dat maar aan Armando Iannucci over!’

TV KRANT ★★★★★
‘Messcherpe komedie met sterrencast. Een topprestatie.’

VPRO CINEMA ★★★★
‘Origineel, soms hilarisch en uitermate wrang.’

UITAGENDA ROTTERDAM ★★★★
‘Serieus thema met een flinke dosis humor. Om te smullen!’