The Cleaners

Hoezo in Kino

Naast alle privacy-perikelen is er nog veel meer loos bij Facebook, één van de machtigste (tech)bedrijven ter wereld. Deze scherpe documentaire laat vele van Facebooks allerzwartste schaduwkanten zien, door in het geheim met de ‘cleaners’ te spreken die erop toezien dat jouw tijdslijn geen haatdragende teksten, obsceniteiten en andere rotzooi laat zien (althans, wat Facebook als ‘rotzooi’ kwalificeert). Wie zitten er achter deze (gewenste?) censurering, hoe maken zij hun beslissingen en hoe houden ze het in vol elke dag zo veel narigheid te zien? The Cleaners, een absolute hit op het afgelopen IFFR, is essentiële kost voor iedereen die zo af en toe op Facebook te vinden is. Voor ons allemaal dus.

Regie: Hans Block

Genre:

Documentaire

Land: Duitsland, Brazilië

Speelduur: 88 minuten

Taal: Engels

Ondertiteling: Nederlands

Kijkwijzer:
16 jaargeweldangst

Een fantastische, opwindende en bijzonder actuele film over hoe de sociale media de wereld aan het stukmaken is. Twee jonge Duitse filmmakers slagen er in om toegang te krijgen tot een van de beter bewaakte geheimen van Facebook. Het is het begin van een documentaire als een thriller, die steeds dieper graaft in de achterkant van de sociale media en laat zien hoe deze onze wereld vervormt en aantast. Regisseurs Hans Block en Moritz Riesewieck weten toegang te krijgen tot de mensen die de ondankbare taak hebben om te bepalen wat wel of niet op Facebook mag staan. Vanuit een anoniem kantoorgebouw in de Filipijnen wordt de hele wereld gescand. Veelal zonder enige kennis van verschillende culturen, geschiedenis, politiek of seks proberen de cleaners de protocollen zo goed mogelijk toe te passen.

Voor het eerst krijgen we inzicht in waarom bepaalde beelden wel of niet gezien mogen worden. Maar ook hoe de gebruikte algoritmes verontwaardiging pushen. Langzaam wordt duidelijk hoe Facebook een soort moderne versie van George Orwell’s 1984 is geworden. Zeker in landen waar internet synoniem is met Facebook, zijn de gevolgen vernietigend. Veel beter getimed kan een film bijna niet zijn. De uitwassen van de sociale media zijn bijna dagelijks nieuws. Deze film geeft inzage in hoe diep verweven de negatieve gevolgen zijn met het wezen van wat de sociale media zijn. En dus ook dat er geen eenvoudige oplossingen zijn. Het is niet voor niets dat iedereen die deze film ziet, daar meteen over wil praten en discussiëren.

de Volkskrant ★★★★
“Debuterend regieduo maakt eenvoudige vragen steeds complexer en verontrustender.”

Trouw ★★★★
“Formidabel detectivewerk van de twee Duitse regisseurs Hans Block en Moritz Riesenwieck”

De Telegraaf ★★★★
“Een urgent portret van de duivelse kant van het internet…Ontluisterend.”