State of Happiness

Hoezo in Kino

De Noorse regisseurs Pål Jackman & Peter Næss komen de serie State of Happiness voorstellen in een exclusieve première aan het Nederlandse publiek. Waan je (weer) in de jaren ’70 met deze prachtige Noorse reeks over het ontstaan van de welvaartsstaat. State of Happiness, goed voor de prijs van beste scenario en beste muziek op CanneSéries, telt 8 afleveringen en blikt terug op de ontdekking van de eerste aardolielagen in de Noordzee voor de Noorse kust. De reeks schotelt ons een cocktail voor waarin de toekomst van een land vakkundig wordt vermengd met het lot van vier jongeren wier leven door de ontdekking drastisch verandert.

Regie: Petter Næss, Pål Jackman

Cast: Anne Regina Ellingsæter, Bart Edwards, Amund Harboe, Malene Wadel

Genre:

Drama

Land: Noorwegen

Speelduur: 105 minuten

Taal: Engels

Ondertiteling: Nederlands

Kijkwijzer:
12G

20:00 Inleiding met de Noorse regisseurs Pål Jackman & Petter Næss
20:15 Vertoning 2 afleveringen met NL ondertitels
21:45 De Noorse Ambassade nodigt u uit voor een hapje en drankje aan de bar van KINO

Stavanger, de zomer van 1969. De havenstad leeft van de visvangst, maar de Noordzee raakt stilaan leeggevist. De stad is in crisis. Olie-multinationals voeren voor de kust al jaren testboringen uit, maar hebben niets gevonden. Ze staan op het punt de regio te verlaten als Phillips Petroleum een laatste poging doet. En dan, op Kerstavond 1969, gaat de toorts op het boorplatform Ocean Viking branden. Phillips heeft het grootste onderzeese oliebassin ooit gevonden. Dat zal alles veranderen.

We volgen de jonge hoofdpersonages van kort voor de grote olievondst tot de bloeiperiode. De Amerikaanse jurist Jonathan Kay (27), secretaresse Anna Hellevik (19), Noordzeeduiker Christian Nyman (19) en de gelovige arbeidster Toril Torstensen (17) en hun families vertegenwoordigen ieder een aspect van de veranderende samenleving. Hun verhalen zijn nauw met elkaar verweven. Ze worden allemaal getroffen door de maatschappelijke veranderingen die de ontdekking van de olie met zich meebrengt: de opkomst van de welvaarstaat, gelijke rechten, gastarbeiders, economische groei.