Schindler’s List (1993)

Hoezo in Kino

Op 4 mei blikken we terug met één van de indrukwekkendste WOII-films, prachtig digitaal gerestaureerd voor zijn 25e verjaardag. Schindler’s List stond in de top 10 best bezochte films van 1993 (#1 was Jurassic Park, ook van Steven Spielberg), ondanks de stevige kritiek die de film destijds ontving. De Amerikaans-Joodse Spielberg weigerde zich iets van de kritiek aan te trekken en leverde een monumentale film af die de herinnering aan de Holocaust al decennialang als geen ander in leven houdt. Het leverde hem zijn eerste Oscar op. We vertonen de meer dan drie uur durende film met Nederlandse ondertiteling, inclusief korte introductievideo van Steven Spielberg zelf.

Regie: Steven Spielberg

Cast: Liam Neeson, Caroline Goodall, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Jonathan Sagall

Genre:

Biografisch, Drama, Historisch

Land: VS

Speelduur: 198 minuten

Taal: Engels

Ondertiteling: Nederlands

Kijkwijzer:
12ADG

Steven Spielbergs krachtige meesterwerk Schindler’s List is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over de Duitse oorlogsprofiteur Oskar Schindler (Liam Neeson) die tijdens de Tweede Wereldoorlog de levens redde van ruim duizend Joodse arbeiders. Het is de triomf van één man van onuitwisbare betekenis en het drama van diegene die, dankzij zijn tussenkomst, een van de zwartste periodes in de geschiedenis van de mensheid overleefden. Schindler’s List werd 25 jaar geleden genomineerd voor 12 Academy Awards® en won er uiteindelijk zeven, waaronder Beste Film, Beste Regisseur (Steven Spielberg) en Beste Script (bewerkt). Zowel Neeson (Oskar Schindler) als Ralph Fiennes, die de sadistische nazi-commandant Amon Göth speelt, werden genomineerd voor een Academy Award®.

Met onder anderen: Ben Kingsley, Caroline Goodall en Jonathan Sagall. Geregisseerd door Steven Spielberg (Saving Private Ryan, Jurassic Park en E.T. the Extra-Terrestrial).