Roffa Mon Amour: Ganja & Hess (1973)

Hoezo in Kino

Een vergeten meesterwerk, door onze vrienden van Roffa Mon Amour naar Rotterdam teruggebracht in hun Colourful Shades of Black-programma. Ontstijgt mede door zijn jazzy score en de iconische Duane Jones ver het blaxploitation-genre. Experimenteel, gedurfd en zeker in deze restauratie een must-see.

Regie: Bill Gunn

Cast: Duane Jones, Marlene Clark, Bill Gunn

Genre:

Drama, Fantasy, Horror

Land: VS

Speelduur: 110 minuten

Taal: Engels

Ondertiteling: Geen

Kijkwijzer:
16

Doctor Hess Green, een rijke antropoloog, doet onderzoek doet naar de Myrthians, een eeuwenoude Afrikaans natie van bloeddrinkers. Op een avond dreigt zijn instabiele nieuwe assistent George Meda (Bill Grunn) – die niet graag George genoemd wordt – met zelfmoord. Hess weet hem er vanaf te praten, maar later die nacht valt Meda Hess aan met een antiek Myrthiaans mess en brengt zichzelf daarna om het leven. Hess overleeft de aanval maar wanneer hij het dode lichaam van Meda ontdekt kan hij het niet laten een slokje van diens bloed te nemen…. Hij is verandert in vampier!

In 1972 werd gewaardeerd toneelschrijver Bill Gunn benaderd door een jong productiebedrijf om ‘een zwarte vampierfilm’ te maken.
‘Het laatste wat ik wil doen’, vertrouwde hij een vriend later toe, maar hij accepteerde het aanbod – en flinke budget – met de intentie om vampirisme te gebruiken als metafoor voor verslaving. De onervarenheid van het productiebedrijf gaf Gunn de vrijheid zich creatief uit te leven, wat resulteerde in de experimentele cult horror Ganja & Hess.