Quo Vadis, Aida?

Hoezo in Kino

Verpletterende speelfilm waarin het Srebrenica-drama zich ontvouwt als een thriller toewerkend naar een onvermijdelijk eind. Zonder de misdaden in beeld te brengen belicht Jasmila Zbanic hoe deze verschrikkelijke geschiedenis heeft kunnen plaatsvinden, invoelbaar en aangrijpend door de geweldige acteerprestaties van de cast. Één van de best ontvangen films op de biënnale van Venetië en terechte Oscar-genomineerde.

Regie: Jasmila Žbanić

Cast: Jasna Đuričić, Boris Isaković, Raymond Thiry, Juda Goslinga, Sanne den Hartogh, Teun Luijkx, Johan Heldenbergh, Reinout Bussemaker, Micha Hulshof, Sol Vinken, Job Raaijmakers, Joes Brauers

Genre:

Drama

Land: Nederland

Speelduur: 102 minuten

Taal: Servo-Kroatisch

Ondertiteling: Nederlands

Kijkwijzer:
12ADGT

Quo Vadis, Aida? is een Bosnische speelfilm van Jasmila Žbanić (GRBAVICA, winnaar Gouden Beer) die een fictieve weergave geeft van de genocide in Srebrenica. Met onder anderen Raymond Thiry (PENOZA) en Johan Heldenbergh (THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN) als Dutchbatters. Aida (Jasna Đuričić) werkt in Srebrenica op de Nederlandse VN-basis als tolk in dienst van de Verenigde Naties. Samen met haar gezin en 20.000 andere Bosnische moslims zoekt zij een veilig onderkomen vanwege het oprukkende Bosnisch-Servische leger. De film toont de uren voorafgaand aan de dramatische evacuatie van de vluchtelingen. Tot dan is Aida er zeker van dat de VN ze zou beschermen, maar als de chaos steeds groter wordt, probeert ze uit alle macht zelf haar man en zonen te redden. Meer dan 8.000 Bosnische vluchtelingen worden omgebracht. Quo Vadis, Aida? werd genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse film en geselecteerd voor de Officiële Competitie van het filmfestival van Venetië en Toronto. De film won meerdere prestigieuze prijzen waaronder de Publieksprijs op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en de Grand Jury Award op Movies that Matter. ‘Meeslepend, aangrijpend en hartverscheurend,’ aldus Variety.