Laatste kans: Proxima

Hoezo in Kino

Het aardse van het moederschap en de haast onmogelijke droom van een ruimtereis worden in Proxima op indrukwekkende wijze samengebracht wanneer een Franse astronaut de loodzware training moet doorstaan terwijl ze haar dochter opvoedt, alvorens naar het ISS af te reizen. Met sterke rollen voor Eva Green en Matt Dillon.

Regie: Alice Winocour

Cast: Eva Green, Matt Dillon, Lars Eidinger

Genre:

Drama

Land: Frankrijk

Speelduur: 107 minuten

Taal: Engels

Ondertiteling: Nederlands

Kijkwijzer:
6A

►► Let op: vanaf 18.06 zijn al onze voorstellingen geplaceerd, je kunt dan je stoelen selecteren tijdens het bestellen van je tickets.

►► We kijken uit naar je bezoek, maar adviseren je vóór je komst onze nieuwe huisregels goed door te lezen.

De nuchtere Française Sarah voedt haar jonge dochter Stella alleen op. Ze is een toegewijd moeder en Sarah en Stella hebben een nauwe band. Sarah is ook een briljante en gedreven astronaut, die geselecteerd wordt voor een ambitieuze – door mannen gedomineerde – ruimtemissie, samen met de chauvinistische Amerikaan Mike en de vredelievende Rus Anton. Ze bereidt zichzelf en Stella voor op haar langdurige afwezigheid en fysiek in topconditie begint ze aan de zware training in Rusland. Het is het begin van een emotionele rollercoaster, waarin ze moet schipperen tussen haar persoonlijke dromen en behoeften en die van haar kind. Nu ze de aarde gaat verlaten, beseft Sarah dat ze zich er meer mee verbonden voelt dan ooit.

★★★★ NRC Handelsblad
“Regisseur Alice Winocour verkent realistisch en met open vizier de ruimtevaart voor moeders.”

★★★★ De Volkskrant
“Als portret van de kwetsbare ouder-kindrelatie is Proxima diepgravend en ontroerend, zonder een ogenblik sentimenteel te worden.”

 ★★★★ Trouw
“De film realiseert een indrukwekkende spagaat. (…) Kinderen opvoeden en je andere dromen waarmaken is een veelkoppig beest en deze film durft dat beest in de ogen te kijken.”

★★★★ VPRO CINEMA 
“Het kloppende hart van de film is de relatie tussen Sarah en haar achtjarige dochter Stella, die zeer geloofwaardig worden neergezet door Eva Green, de jonge Zélie Boulant.”