Movies that Matter on tour: Risk

Hoezo in Kino

Met Movies that Matter On Tour zie je vanaf februari alle festival favorieten ook in KINO! Tot en met mei kun je iedere maand een spraakmakende film zien, met een inleiding of nagesprek. Deze editie: Risk. Een onthullend portret van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. De Oscar-winnende regisseur Laura Poitras (Citizenfour) volgt Assange gedurende zes jaar. Wat aanvankelijk een positief document van een visionaire, historische figuur had moeten zijn, verandert in een karakterstudie van een narcistische man die graag gevoelige zaken van anderen blootlegt, maar fel uithaalt wanneer hij zelf onder de loep genomen wordt.

Regie: Laura Poitras

Cast: Julian Assange, Sarah Harrison, Jacob Appelbaum

Genre:

Documentaire

Land: Duitsland, VS

Speelduur: 92 minuten

Taal: Engels

Ondertiteling: Nederlands

Kijkwijzer:
12 jaar

Zes jaar lang kreeg Poitras vrije toegang tot Wikileaks-oprichter Jullian Assange en zijn team. Gedurende deze tijd filmde ze van dichtbij de opkomst van de man en zijn online platform, van het lekken van geheime overheidsdocumenten tot de vlucht van Assange naar het gebouw van Ambassade van Ecuador in Londen. Aanvankelijk is Poitras een bewonderaar, maar langzaamaan verzuurt de relatie met haar subject. Assange wordt aangeklaagd voor aanranding en spreekt zich in de film nogal neerbuigend uit over de vrouwen die hem beschuldigen. Wanneer de filmmaker samen met klokkenluider Edward Snowden de gangen van de NSA onthult via de reguliere media, is Assange furieus. Hij distantieert zich van de film en de regisseur is niet langer welkom. Poitras besluit na een eerste release in Cannes in 2016 de film opnieuw te monteren en komt jaar later met deze geheel nieuwe, veel kritischer film.

English:
Revealing portrait of Wikileaks founder Julian Assange. Oscar winning director Laura Poitras films Assange over the course of six years. What started out as a document of a visionary, historical figure, turns out to be a character study of a narcissistic man who likes to reveal the secrets of others but fiercely lashes out when he himself is examined.

Movies that Matter is een stichting die gelooft dat film de mogelijkheid biedt om bewustzijn te creëren. Met het On Tour-programma wil de stichting mensen bewust maken over mensenrechten en duurzaamheid en hierover discussie uitroepen. Het programma bestaat uit acht films die uit de Movies that Matter-filmfestival selectie gekozen zijn. De films worden van oktober tot en met mei in negentien verschillende theaters vertoond met een inleiding of nagesprek met inspirerende gasten.
Kijk voor meer informatie op: www.moviesthatmatter.nl/ontour