La Notte: Raise the Red Lantern (1991)

Hoezo in Kino

Een verhaal over de jaren ‘20 in China waarin het doodnormaal was dat mannen met meerdere vrouwen wonen vraagt om toelichting. China-expert Drs. Anne Sytske Keijser vertelt ons daarom over tijdgeest, het originele boek en cinematografische aspecten. Keijser is docent aan de Universiteit van Leiden waar ze onderzoek doet naar Chinese film en literatuur. Daarnaast verricht ze tolkwerkzaamheden, o.a. voor IFFR.

Regie: Zhang Yimou

Cast: i Gong, Jingwu Ma, Saifei He

Genre:

Drama, Romantiek

Land: China

Speelduur: 156 minuten

Ondertiteling: English

Kijkwijzer:
12G

Elke avond als de schemering valt wachten vier vrouwen voor de ingang van hun kamer in een afgelegen landhuis in het noorden van China. Meester Chen kiest elke nacht een minnares om de nacht mee te spenderen. Hij beveelt zijn bedienden de rode lantaren van de kamer naar zijn keuze aan te steken. Een van deze vrouwen is de 19-jarige student Song Lian (Gong Li). Na het overlijden van haar vader is er geen geld meer voor haar opleiding en wordt ze de vierde vrouw van het streng bewaakte complex van de rijke heer Chen. Als nieuwkomer moet ze haar plek weten te bemachtigen in het labyrint van kamers, geheimen en strikte regels.

Regisseur Zhang Yimou ken je ook Hero en House Of The Flying Daggers. Hij is een van de belangrijkste stemmen van de zogenoemde ‘vijfde generatie filmmakers’; makers die na de culturele revolutie afstudeerden van Beijing filmacademie. Na jarenlange onderdrukking staan in hun werk artistieke vrijheid en kritisch denken voorop. Raise The Red Lantern is een adembenemende film en niet alleen door de indrukwekkende beelden van het landhuis verlicht door rode lampionnen. Hoe rood het beeld ook kleurt; machtsspel is groter is dan wellust. En de gevolgen ervan zijn dodelijk.

Tickets:

Alle films hebben een extra programma. De films kosten daarom €13 of €3 met Cineville. Tickets voor het cinema concert kosten €16,50 of €6,50 met Cineville. Het non-stop randprogramma is gratis toegankelijk.

La Notte
Tijdens La Notte is de film je weekendfeestje. Je kijkt de beste nachtfilms met iets extra’s. Zoals live muziek, een absurde talkshow, achtergrondverhalen, hedendaagse visies en een droomcadeau. Tussen de films door check je legendarische séance scenes, luister je een griezelige hoorspelen en strijd je in de quiz on soundtracks.Genoeg geprikkeld? De bar is geopend om nog uren na te praten en de dj’s nemen hun lekkerste nachtplaten mee zodat je de hoofdrol pakt in je eigen feestje. Kom zaterdag 17 november naar de derde editie van La Notte in KINO Rotterdam.

La Notte is een initiatief van Stichting Filmnacht, Secret Cinema en Roffa Mon Amour, Wies Sanders, Lisa Smith, Charlotte van Zanten

GRATIS NON-STOP NACHTPROGRAMMA
Muziek, vertier, spoken en bloody proviand houden je wakker!

SÉANCE kamertje | KINO 5 18:30 – 00:00
Geen nacht zonder geesten. Tijdens La Notte kun je op eigen risico geesten oproepen bij de Séance. Neem plaats aan de ronde tafel en maak kennis met het cinematografische hiernamaals. Al vanaf 1760 bestaat het spiritisme en in films werd het al snel een dankbaar onderwerp voor hilarisch-griezelige scènes. Stap in de wereld van het medium film en zie hoe in de loop van de filmgeschiedenis in séances de verbinding wordt gelegd met gene zijde. Ontmoet oude bekenden als Margaret Rutherford, Patrick Swayze en mediums als Dr. Mabuse en Dr. Acula. Luister naar jaren 40 en 50 luisterverhalen over séances en mediums. Met filmische boodschappen van Hitchcock’s Family Plot, Ghost, You’ll find out, The devil commands, The Adams Family, The Others, Ouija: Origin of Evil, Blood Orgy of the She Devil, The Medium en Blithe Spirit.