KINO’s Vitamine Cineville tip #7: Gräns (2018)

Hoezo in Kino

Deze Zweedse film is een compleet unieke, bij vlagen huiveringwekkende maar vooral verheffende (thuis)kijkervaring. Hoe minder je weet van het plot, hoe beter, maar stel je open voor genre overschrijdend verhaal diep geworteld in de Scandinavische folklore. Een vrouwelijke douanebeambte bezit allerminst uiterlijke schoonheid maar is met haar reukvermogen extreem goed in haar werk. Als ze op een dag een man met dezelfde uiterlijke eigenschappen ontmoet gaat er een wereld voor haar open en leert ze waarom ze zich nooit heeft thuis gevoeld in haar leven.

Regie: Ali Abbasi

Cast: Eva Melander, Eero Milonoff, Jörgen Thorsson

Genre:

Drama, Fantasy, Misdaad

Land: Zweden

Taal: Zweeds

Ondertiteling: Nederlands

Kijkwijzer:


Bizarre en ontroerende genremix van regisseur Ali Abbasi en scenarist John Ajvide Lindqvist, de schrijver van Let the Right One In. Winnaar van de Un Certain Regard Award op het filmfestival van Cannes.

Tina is een waardevolle kracht bij de grenswacht. Foute types die stinken naar angst of schuld pikt ze met haar scherpe neus zó uit de rij. Maar verder leidt ze een eenzaam bestaan in een huis in het bos. Als op een dag de ruige Vore vanaf de veerboot haar leven in stapt raakt Tina gebiologeerd door zijn mysterieuze aura. Ze voelt ze zich erkend en verward tegelijk. Is ze wel de buitenstaander die ze dacht dat ze was? Iraans-Deense regisseur Ali Abbasi weet als geen ander hoe het is om op de grens van twee werelden te balanceren en maakte met Gräns in alle opzichten een vreemde eend in de bijt: een mix van fantasy, liefdesverhaal, crimi en coming-of-age, en bovenal een spiegel voor zijn publiek. Zien we daar een monster loeren?

Bekijk Gräns op Vitamine Cineville