Jeune Femme

Hoezo in Kino

Twintiger of dertiger zijn is niet makkelijk tegenwoordig – maar gelukkig worden daar af en toe steengoede films over gemaakt. Zoals deze, van een all-female-crew geleid door een zeer talentvolle Franse regisseuse. Hoewel de jonge Parisienne Paula een sprankelende mooie jongedame is, weet ze nadat ze gedumpt wordt even niet wat ze met haar leven aanmoet. Al dolende door Parijs is ze op zoek naar wie ze is, en zelden is dat op zo’n mooie en slimme manier verfilmd als in Jeune Femme. De film was een favoriet op het afgelopen IFFR en het vorige jaar in Cannes.

Regie: Léonor Serraille

Cast: Laetitia Dosch, Souleymane Seye Ndiaye, Grégoire Monsaingeon, Léonie Simaga, Nathalie Richard

Genre:

Drama

Land: Frankrijk

Speelduur: 97 minuten

Taal: Frans

Ondertiteling: Nederlands

Kijkwijzer:
12 jaargrofsex

In deze energieke, levendige karakterstudie van debuterend regisseur Léonor Serraille volg je de chaotische, impulsieve dertiger Paula (met verve vertolkt door Leatitia Dosch). Paula is blut, draagt een gestolen jas, heeft een verse schram op haar voorhoofd en is behoorlijk overstuur. Tien jaar lang was ze met haar vroegere docent en nu heeft hij haar gedumpt. Als wraak ontvoert ze zijn kat als ze begint aan haar zwerftocht door Parijs. Balancerend op het randje van dakloosheid probeert de vroegere ‘vriendin van’ zichzelf opnieuw uit te vinden. Ze belandt in een identiteitscrisis en werkt zich van de ene lastige in de andere absurde situatie door zich steeds voor te doen als een ander persoon. Zo vindt Paula een baan als au pair terwijl ze zelf nog vaak kinderlijk onverantwoordelijk is en bluft ze haar weg door een sollicitatie voor lingerieverkoopster.

Dit portret van een zoekende generatie is gemaakt door een vrijwel geheel vrouwelijke crew en won de Camera D’or in Cannes.

NRC ★★★★
“Jeune Femme raakt aan onderwerpen van het #MeToo-debat; eersteklas voorbeeld van wat de ‘female gaze’ is gaan heten.”

Trouw ★★★★
“Ontroerend portret van een jonge vrouw op drift.”

VPRO Cinema ★★★★
“Fijn schurende film.”