Inspiring Cities #1: Push

Hoezo in Kino

Dat ook in Rotterdam de huizenprijzen ongezond stijgen is helaas geen unicum. In deze IDFA-hit volgt Fredrik Gertten (regisseur van het geweldige Bananas!*) VN-gezant Leilani Farha, die ontluisterende praktijken onderzoekt in de internationale vastgoedwereld. Stipo, Placemaking Europe organiseren samen met Keilewerf een inleiding en panel en lanceren hiermee hun filmreeks Inspiring Cities, waarin ze onderzoeken hoe we onze steden inclusief kunnen houden

Regie: Fredrik Gertten

Genre:

Documentaire

Land: Zweden

Speelduur: 92 minuten

Taal: Engels

Ondertiteling: Nederlands

Kijkwijzer:
AL

Vastgoed is ‘big business’. Er gaat veel geld in om en is uitgegroeid tot een van de grootste financiële markten. Huizen worden verhandeld als asset, terwijl diegene die in dat huis woont daar geen flauw benul van heeft. Totdat de huur- en koopprijzen beginnen te stijgen, er “ander volk” in de buurt komt wonen en dat het bij een (noodgedwongen) nieuwe fase in het leven heel moeilijk is om een nieuw huis te vinden. En dan zou het ook nog eens je eigen pensioenfonds kunnen zijn. Daar komt bij kijken dat het inkomen niet evenredig meestijgt. Voor veel normale burgers leidt dit tot onhoudbare situaties, terwijl anderen op afstand geld verdienen met de ontwikkeling van diezelfde huizen.

Rotterdam maakt ook een dergelijke ontwikkeling mee, en loopt daarbij achter op andere steden zoals Amsterdam, Londen en Barcelona. Filmmaker Fredrik Gertten volgt in deze IDFA hit huisvestingsgezant voor de VN Leilani Farha in haar onderzoek naar de mistige wereld van durfkapitalisten, speculanten en huisjesmelkers. We vertonen Push om te laten zien wat Rotterdam kan overkomen. En in gesprek te gaan hoe dit anders kan.

Programma
19.00 | Inleiding Minouche Besters (STIPO) over het boek Our City?
19.20 | Push
20.50 | Column Maurice Geluk (Vers Beton)
21.00 | Panelgesprek met onder meer Emile Klep, Annelies van der Vorm en Mattijs van Ruijven
21.30 | Einde

Het initiatief voor deze avond komt van de Keilewerf en Inspiring Cities. Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt door de inleiders, AIR en KINO. Inspiring Cities is een filmprogramma geïnitieerd door Placemaking Europe en STIPO. Elk kwartaal laten we een film zien over een actueel stedelijk thema. We doen dit samen met KINO en partners uit Rotterdam. In 2020 vertonen we vier films over hoe we onze steden inclusief kunnen houden. We bouwen voort op voorbeelden uit het boek “Our City?” dat eind 2019 over dit thema is gepubliceerd.