IFFR KINO #27: Reality (2014)

Hoezo in Kino

Deerskin (19 december in KINO), de nieuwste film van de Franse filmmaker Quentin Dupieux, gaat over een man die geobsedeerd raakt door zijn designer hertenleren jas. Kom alvast in de stemming en duik in de absurde wereld van Mr. Oizo met Reality (IFFR 2015), een onvervalst eerbetoon aan de B-film met een hersenkrakend plot, een vleugje sciencefiction, en gortdroge humor. In deze vijfde film van Dupieux (ook bekend van de film Rubber) is de logica ver te zoeken: Réalité is een meisje dat in de ban raakt van een VHS-band, Denis presenteert een kookprogramma in een muizenpak en Cameraman Jason droomt ervan de film Waves te maken, die allang in de bioscoop draait.

Regie: Quentin Dupieux

Cast: Alain Chabat, Jonathan Lambert, Élodie Bouchez

Genre:

Komedie

Land: Frankrijk

Speelduur: 95 minuten

Taal: Frans

Ondertiteling: English

Kijkwijzer:
16A

[Scroll down for English]

Woensdag 4 december verzinken we in de surrealistische wereld van Reality. In deze vijfde film van Franse filmmaker Quentin Dupieux (ook bekend als muzikant onder de naam Mr. Oizo, en van zijn film Rubber) is de logica ver te zoeken. ‘Réalité’ is een meisje dat haar vader op een ochtend een pas geschoten everzwijn ziet ontweien; de ingewanden bevatten een VHS-band, die volgens haar een groot geheim bevat. Denis presenteert een kookprogramma in een muizenpak. Cameraman Jason droomt ervan de film Waves te maken, waarin de hersens van mensen worden opgeblazen door tv-toestellen, omdat tv mensen dom maakt. Stel je zijn ontzetting voor als hij een bioscoop binnenloopt waar Waves wordt bekeken door een hatelijk, ongeïnteresseerd publiek!

Réalité is een onvervalst eerbetoon aan de B-film met een hersenkrakend plot, een vleugje sciencefiction, en gortdroge humor.

English:
On Wednesday 4 December we step into the surreal world Reality. In this fifth feature film by French filmmaker Quentin Dupieux (known for his film Rubber and the music he produces under the name Mr. Oizo) logic is nowhere to be found. ‘Reality’ here is the name of a girl who one morning watches her dad gut a freshly shot boar; its innards contain a VHS tape. Denis hosts some cookery show in a full-body mouse costume. Jason is a cameraman who dreams of making a movie called Waves in which people’s brains are blown up by TV sets, because television makes people stupid; imagine his dismay on entering a cinema where Waves runs in front of a hate-filled and indifferent audience!

Reality is an homage to B movies with an absurd plot, a bit of science fiction and a lot of very dry humour.