Laatste Kans: Honeyland

Hoezo in Kino

Een visueel en thematisch prachtige documentaire die op meerdere Oscar-shortlists staat. Een ode aan natuur, volhardendheid en goedheid, met één van de indrukwekkendste én knuffelbaarste hoofdpersonen in tijden. De betoverend bescheiden Hatidze is het voorbeeld dat we nodig hebben in tijden van een steeds meer uitgeputte aarde. Een levensveranderende documentaire, met zeer mooie beelden.

Regie: Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov

Cast: Hatidze Muratova, Nazife Muratova, Hussein Sam

Genre:

Documentaire

Land: Macedonië

Speelduur: 87 minuten

Taal: Macedonisch

Ondertiteling: Nederlands

Kijkwijzer:
12

Hatidze speurt duizelingwekkend steile bergflanken af op zoek naar bijenkolonies die zich verschanst hebben in de rotsen. Ze woont in een stenen huisje in Noord-Macedonië, samen met haar zieke moeder. Haar leven, haar passie en haar inkomen zijn de wilde bijen die ze met veel zorg, en volgens oude tradities teelt. “Neem de helft van de honing, en laat de andere helft voor de bijen” – is haar gouden regel. De honing verkoopt ze op een marktje op zo’n vier uur loopafstand. Tot op een dag een rumoerige familie arriveert met een oude caravan, zeven onhandelbare kinderen en een kudde koeien, de voorbode voor het naderende einde van Hatidze’s oude leven.

Tamara Kotevska (1993) en Ljubomir Stefanov (1975) filmden drie jaar in het adembenemende gebergte van Noord-Macedonië, en keerden terug met een visueel verbluffende, poëtische documentaire over bedreigde tradities en het broze evenwicht tussen mens en natuur, die een honingzoete indruk achterlaat. Naast 8 internationale awards, bekroond met maar liefst drie prijzen en bedolven onder lovende kritieken op het vermaarde Sundance Festival.