Gangway to a Future

Hoezo in Kino

Gangway to a Future is een onthutsende film over een kotter die bootvluchtelingen van de Middellandse Zee gaat redden. Terwijl de internationale politiek er maar niet in slaagt om een passend antwoord te vinden op de vluchtelingencrisis die woedt aan de zuidgrens van Europa, besluit een kleine NGO zelf actie te ondernemen. De film vertelt het verhaal van Adriaan Sonneveld, een onervaren kapitein, die in een gammele boot samen met een groep jonge vrijwilligers een humanitaire crisis te lijf probeert te gaan

Regie: René Hazekamp

Genre:

Documentaire

Land: Nederland

Speelduur: 90 minuten

Taal: Nederlands

Kijkwijzer:
12 jaar

Als in de herfst van 2015 het grote publiek op tv ziet dat aan een Turks strand het lichaam van een gevlucht kind aanspoelt, struikelen politici en opinieleiders in Europa over elkaar heen om hun afkeuring uit te spreken. Hulporganisaties die dan allang operationeel zijn op de Middellandse Zee krijgen plotseling de publieke opinie mee. In korte tijd komen veel middelen beschikbaar en ontstaat er financiële ruimte om schepen te sturen die mensen op zee kunnen redden. De golf van mededogen is echter van korte duur, want in maart, na de aanslagen in Parijs en Brussel, is de publieke opinie alweer voor een groot deel omgeslagen. Toch blijft er de wil en behoefte van vele vrijwilligers om zelf iets te doen. Ondertussen wordt de roep om reddingsschepen groter omdat steeds duidelijker wordt dat er op de Middellandse Zee tussen Libië en Italië steeds grotere aantallen mensen omkomen. In verschillende landen worden allerlei (hoofdzakelijk oude) schepen uitgerust om mensen te kunnen redden. Zo ook in Nederland, waar Stichting Bootvluchteling met kapitein Adriaan Sonneveld in aanraking komt en samen met hem een expeditie naar Libië opzet. Adriaan woont op dat moment op zijn schip, de Golfo Azzurro; een in onbruik geraakte kotter die met wat fikse aanpassingen geschikt gemaakt zou kunnen worden voor reddingsmissies. De aanloop van deze expeditie vormt het startpunt van een lange documentaire die van binnen uit een beeld geeft van een simpel particulier initiatief dat onderdeel wordt van een massale reddingsoperatie op de Middellandse Zee. In de film vertrekt de gammele Golfo Azzurro met een weinig ervaren bemanning richting de Middellandse Zee om daar een groot ideaal te verwezenlijken. De tegenslagen beginnen als ze amper buitengaats zijn wanneer de scheepsmotor vastloopt. Een maand later dan gepland bereikt het schip uiteindelijk Malta, daar staan vrijwilligers, (artsen en Search & Rescue specialisten) te popelen om aan boord komen en door te varen naar de Libische kust. Nog geen dag na het uitvaren ontdekt de bemanning van de Golfo Azzurro de eerste boten in nood. Acht uur later heeft het 42 meter lange schip meer dan 600 vluchtelingen aan boord en lijkt de missie hen boven het hoofd te groeien.

English

Gangway to a Future is a staggering film about a rescue mission with a former trawler that was converted to save refugees that try to cross the Mediterranean. While politics fails to find an adequate response to the refugee crisis that is raging on the southern border of Europe, a small NGO decides to take action themselves. The film tells the story of Adriaan Sonneveld, a (then) inexperienced captain, who is trying to tackle a humanitarian crisis together with a group of young volunteers.