Fire Will Come

Hoezo in Kino

Deze Spaanse psychologische thriller speelt zich af in de woeste Galicische natuur waar antwoorden niet aan de oppervlakte liggen – niet voor de hoofdrolspelers en niet voor de kijker. Een echte slowburner (pun intended) vol ambiguïteit en onderhuidse spanningen. Werpt een ander licht op de bosbranden die de wereld(journaals) steeds meer teisteren. Winnaar van de juryprijs in de Un Certain Regard-competitie van Cannes 2019 en vele Spaanse filmprijzen.

Regie: Oliver Laxe

Cast: Amador Arias, Benedicta Sánchez, Inazio Abrao

Genre:

Drama

Land: Spanje

Speelduur: 100 minuten

Taal: Spaans

Ondertiteling: Nederlands

Kijkwijzer:
16

Amador, een zwijgzame man, keert na jaren terug naar zijn geboorteplaats in de bergen van Galicië. Hij heeft een gevangenisstraf voor ernstige brandstichting uitgezeten. Alleen zijn moeder is blij hem te zien, al was het maar omdat ze zijn hulp bij het hoeden van haar vee goed kan gebruiken. De rest van het dorp kijkt enigszins argwanend toe hoe deze vermeende pyromaan opnieuw in hun gemeenschap probeert te integreren. De titel suggereert wat met zekerheid gebeuren zal: een brand breekt uit en Amador krijgt de schuld. Maar is hij wel de dader?

Regisseur Oliver Laxe, zelf afkomstig uit Galicië, is niet geïnteresseerd in de whodunit. Met dit meditatieve, bedachtzame verhaal toont hij eerder wat op het spel staat voor dit kwetsbare ecosysteem, waar mens en natuur nog amper aangetast zijn door moderniteit. Zijn het de vlammen die dit keiharde, armoedige boerenbestaan zullen verzwelgen, of juist de bulldozers van projectontwikkelaars, die een veel groter gevaar lijken te vormen?