Farewell, Daniel Day-Lewis: There Will Be Blood (2007)

Hoezo in Kino

De absolute tour de force van Day-Lewis als de personificatie van het kapitalisme in Paul Thomas Andersons studie in ambitie en hebzucht is een hoogtepunt in zijn carrière en leverde hem zijn tweede Oscar op. In onze ogen nog steeds de beste film van de 21e eeuw.

Regie: Paul Thomas Anderson

Cast: Daniel Day-Lewis, Paul Dano, Ciarán Hinds

Genre:

Drama

Land: VS

Speelduur: 158 minuten

Taal: Engels

Ondertiteling: Geen ondertiteling

Kijkwijzer:
16 jaardrugsgeweldgrofangstsex

“I look at people and I see nothing worth liking. I want to earn enough money I can get away from everyone.” – Daniel Plainview

Weinig acteurs storten zich zo met hart en ziel in hun vertolkingen als beroepsperfectionist en notoir method-acteur Daniel Day-Lewis. De afgelopen dertig jaar transformeerde de enigmatische kameleon zich in een verbijsterend divers aantal doorleefde personages. Dit leverde hem naast talloze prijzen maar liefst drie Oscars op. Groots was dan ook de schok dat Day-Lewis met Paul Thomas Andersons nieuwe film Phantom Thread zijn acteermantel aan de wilgen hangt.

In samenwerking met LAB 111 nemen wij met een diepe buiging en vier van de beste films uit zijn rijke carrière afscheid van één van de beste acteurs van zijn generatie. Farewell, Daniel Day-Lewis, you will be missed.