Farewell, Daniel Day-Lewis: The Last of the Mohicans (1992)

Hoezo in Kino

Day-Lewis ging in Michael Mann’s historische epos volledig op in zijn rol als adoptiezoon van de Mohicanen stam en leerde voor de film volledig te kunnen overleven in de wilde bossen van Noord Amerika. Hij kon zelfstandig vissen, jagen en een kano bouwen. Method Acting met een hoofdletter M.

Regie: Michael Mann

Cast: Daniel Day-Lewis, Madeleine Stowe, Russell Means

Genre:

Drama, Oorlog, Romantisch

Land: VS

Speelduur: 112 minuten

Taal: Engels, Frans, Mohawk

Kijkwijzer:
16 jaargeweldangstsex

“I’m Nathaniel of the Yengeese. Hawkeye, adopted son of Chingachgook of the Mohican people. Let the children of the dead Munro and the Yengeese officer go free.” – Hawkeye (Nathaniel Poe)

Weinig acteurs storten zich zo met hart en ziel in hun vertolkingen als beroepsperfectionist en notoir method-acteur Daniel Day-Lewis. De afgelopen dertig jaar transformeerde de enigmatische kameleon zich in een verbijsterend divers aantal doorleefde personages. Dit leverde hem naast talloze prijzen maar liefst drie Oscars op. Groots was dan ook de schok dat Day-Lewis met Paul Thomas Andersons nieuwe film Phantom Thread zijn acteermantel aan de wilgen hangt.

In samenwerking met LAB 111 nemen wij met een diepe buiging en vier van de beste films uit zijn rijke carrière afscheid van één van de beste acteurs van zijn generatie. Farewell, Daniel Day-Lewis, you will be missed.