Farewell, Daniel Day Lewis: In the Name of the Father (1993)

Hoezo in Kino

Regisseur Jim Sheridan maakte drie films met Day-Lewis; My Left Foot (waar DDL zijn eerste Oscar voor won), The Boxer en het emotioneel slopende drama In the Name of the Father met o.a. Pete Postlethwaite en Emma Thompson. Het waargebeurde verhaal over een Ierse vader en zoon die ten onrechte gevangen worden gezet door de Engelse overheid geeft een perfect podium voor DDL’s acteertalent en perfecte controle van dictie en accent.

Regie: Jim Sheridan

Cast: Daniel Day-Lewis, Pete Postlethwaite, Alison Crosbie, Emma Thompson

Genre:

Biografie, Drama

Land: Groot-Brittannië, Ierland

Speelduur: 133 minuten

Taal: Engels

Ondertiteling: Geen ondertiteling

Kijkwijzer:
16 jaardrugsgeweldgrofangstsex

“Aye. You’re very good at the English, aren’t you? You see, I don’t understand your language. “Justice.” “Mercy.” “Clemency.” I literally don’t understand what those words mean.” – Gerry Conlon

Weinig acteurs storten zich zo met hart en ziel in hun vertolkingen als beroepsperfectionist en notoir method-acteur Daniel Day-Lewis. De afgelopen dertig jaar transformeerde de enigmatische kameleon zich in een verbijsterend divers aantal doorleefde personages. Dit leverde hem naast talloze prijzen maar liefst drie Oscars op. Groots was dan ook de schok dat Day-Lewis met Paul Thomas Andersons nieuwe film Phantom Thread zijn acteermantel aan de wilgen hangt.

In samenwerking met LAB 111 nemen wij met een diepe buiging en vier van de beste films uit zijn rijke carrière afscheid van één van de beste acteurs van zijn generatie. Farewell, Daniel Day-Lewis, you will be missed.