EUR KINOsofie: Ruud Welten & Werckmeister Harmonies (2000) (35mm presentatie)

Hoezo in Kino

Dit anti-nationalistische meesterwerk uit 2000 is nog net zo actueel als 20 jaar geleden. Béla Tarr toont niet directe politieke ontwikkelingen, maar ontrafelt op briljante wijze het duistere onbewuste dat verantwoordelijk is voor een achterdocht die langzaamaan het leven in een communistisch dorp in Hongarije volledig ontregelt. Een geheimzinnige vrachtwagen komt het dorp binnenrijden: een sensationele walvis zal tentoongesteld worden. Vanaf dat moment gaat het bergafwaarts met het dorp dat in de ban is van terreur, verraad en geweld. Prof. Dr. Ruud Welten zal de film inleiden vanuit een psychoanalytisch, Lacaniaans perspectief. Te zien op 35mm!

Regie: Béla Tarr, Ágnes Hranitzky

Cast: Lars Rudolph, Peter Fitz, Hanna Schygulla

Land: Hongarije

Speelduur: 145 minuten

Taal: Hongaars

Ondertiteling: Nederlands

Kijkwijzer:
12

EUR KINOsofie
In 2020 lanceren we een nieuwe filmreeks: EUR KINOsofie, samen met de Erasmus School of Philosophy van de Erasmus Universiteit. Vooraanstaande hoogleraren kozen hun favoriete films, die zij van een filosofische inleiding komen voorzien.  Startend met Béla Tarrs meesterwerk Werckmeister Harmonies (2000) op 35mm, verdiepen zij ook Ex Machina (2014), Hiroshima mon amour (1959) en Falling Down (1993) (eveneens op 35mm). Onderbelichte motieven, onverwachte tegenstellingen en diepte-analyses – deze films zul je nooit meer hetzelfde bekijken. Let op: voertaal is Nederlands.

Werkmeister Harmonies (2000)
Een rondtrekkend circus strijkt neer in een Hongaars dorpje. De bewoners vergapen zich aan de belangrijkste attracties, zoals het opgezette skelet van een walvis en een geheimzinnige ‘Prins’, die als een ware demagoog de bevolking in zijn greep probeert te krijgen. De door de Prins gemanipuleerde massa ontketent een collectieve vernietigingsdrang die het stadje uiteindelijk naar de ondergang voert.

Programma:
12.03 | EUR KINOsofie: Werkmeister Harmonies (2000) 35mm + Ruud Welten
16.04 | EUR KINOsofie: Ex Machina (2014) + Jos de Mul
28.05 | EUR KINOsofie: Hiroshima mon amour (1959) + Heleen Pott
18.06 | EUR KINOsofie: Falling Down (1993) 35mm + Sjoerd van Tuinen