Drie Films van Dick Maas: Flodder (1986)

Hoezo in Kino

“Het is schorriemorrie!” Nederlands meest asociale familie was gebaseerd op de Amerikaanse serie ‘The Beverly Hillbillies’ en was ongekend populair in de bioscoop destijds, wat twee sequels en een langlopende tv serie tot gevolg had. in 2007 werd Flodder opgenomen in de Canon van de Nederlandse Film en representeert samen met 15 andere films het beste wat wij op filmgebied bereikt hebben. Doe met deze informatie wat je wil.

Regie: Dick Maas

Cast: Nelly Frijda, Huub Stapel, René van 't Hof, Tatjana Simic

Genre:

Actie, Komedie

Land: Nederlands

Speelduur: 111 minuten

Taal: Nederlands

Ondertiteling: Geen

Kijkwijzer:
12HSGT

Met de release van de documentaire De Dick Maas Methode brengen we drie films van de eigenzinnige Nederlandse regisseur terug in KINO ter herwaardering van een unieke periode uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Maas’ oeuvre uit de jaren ’80 is pretentieloos entertainment zonder enige schaamte en met een zekere anti-establishment inslag die nu nog nauwelijks te vinden is in de vaderlandse filmcultuur.

Flodder (1986)
Het asociale gezin Flodder woont in een achterbuurt en bestaat uit zeven personen. De moeder, drie zonen, twee dochters, en een seniele opa van een jaar of vijfenzeventig. De zonen zijn niet vrij van crimineel gedrag en de welgevormde dochter Kees van zestien neemt het niet zo nauw met de zeden. De moeder is de baas in het gezin en maakt zichzelf verdienstelijk met het stoken van jenever. Door omstandigheden moet het gezin verhuizen naar een villa in een chique buurt. Al vrij snel ontstaan er spanningen en irritaties met de buurtbewoners. Als Johny, de oudste broer, een verhouding met een van de buurvrouwen begint is het hek van de dam. Haar man, commandant van een tankbataljon, legt zich echter niet bij de gebeurtenissen neer en begint zijn privéoorlog.