Drie Films van Dick Maas: De Lift (1983)

Hoezo in Kino

“D’r is iemand in het gebouw. De lift gaat omhoog!” Maas’ grote doorbraak De Lift uit 1983 was een ultra-low budget slasher in de stijl van John Carpenter. Maas verzorgde zelf de synth score, de acteurs moesten zelf hun eigen stunts doen en er werd zeer creatief omgegaan met de sets. Een waarachtige Neder-horror die de carrière van de jonge Maas van start liet gaan.

Regie: Dick Maas

Cast: Huub Stapel, Willeke van Ammelrooy, Josine van Dalsum

Genre:

Horror, Sci-fi, Thriller

Land: Nederland

Speelduur: 95 minuten

Taal: Nederlands

Ondertiteling: English

Kijkwijzer:
16AGT

Met de release van de documentaire De Dick Maas Methode brengen we drie films van de eigenzinnige Nederlandse regisseur terug in KINO ter herwaardering van een unieke periode uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Maas’ oeuvre uit de jaren ’80 is pretentieloos entertainment zonder enige schaamte en met een zekere anti-establishment inslag die nu nog nauwelijks te vinden is in de vaderlandse filmcultuur.

De Lift (1983)
Op het einde van een landbouwtentoonstelling nemen enkele bezoekers de lift. Op het ogenblik dat ze lichtelijk beschonken instappen, slaat de bliksem in. Er ontstaat niet meteen paniek, maar tot overmaat van ramp valt ook de luchtverversing uit. Nadat de lift onverwacht opnieuw in werking is getreden, moeten vier mensen naar het ziekenhuis worden gebracht. Elektricien Felix Adelaar wordt erbij geroepen, maar hij staat voor een raadsel. Alle zekeringen zijn intact en aan de lift zelf mankeert niets. De lift gaat verder zijn eigen gangetje en er vallen doden en verminkten. Wanneer journalist Mieke De Beer zich in de zaak mengt, wordt Felix door zijn baas op ziekenverlof gestuurd. Dat doet hem vermoeden dat er kwaad opzet in het spel is…