Drie Films van Dick Maas: Amsterdamned (1988)

Hoezo in Kino

“Luister klootzak, ik heb zo langzamerhand genoeg van die spelletjes van je. Waar denk je dat we hiermee bezig zijn? Geitenneuker!” Deze onvervalste actie-thriller opgenomen in de hoofdstad (en een stukje in Utrecht) is naast een cursus creatief Nederlands schelden (“Beschuitlul!”) ook een nostalgische trip langs de grachten en stegen uit een tijd dat de lucht nog schoon was en de seks nog vies. En voor de Rotterdammers die door de titel alleen al afkeer voelen, bedenk dat er in deze film heel wat 020’ers over de kling worden gejaagd. Dat maakt veel goed.

Regie: Dick Maas

Cast: Huub Stapel, Monique van de Ven, Serge-Henri Valcke

Genre:

Actie, Horror, Misdaad

Land: Nederland

Speelduur: 114 minuten

Taal: Nederlands

Ondertiteling: English

Kijkwijzer:
16AGGT

Met de release van de documentaire De Dick Maas Methode brengen we drie films van de eigenzinnige Nederlandse regisseur terug in KINO ter herwaardering van een unieke periode uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Maas’ oeuvre uit de jaren ’80 is pretentieloos entertainment zonder enige schaamte en met een zekere anti-establishment inslag die nu nog nauwelijks te vinden is in de vaderlandse filmcultuur.

Amsterdamned (1988)
Een psychopathische moordenaar maakt de Amsterdamse grachten onveilig. Hij duikt letterlijk op de meest onverwachte momenten en plaatsen op en maakt het ene na het andere slachtoffer. Er heerst een sfeer van terreur in de stad. Politiedetective Eric Visser gaat op zoek naar de moordenaar, maar het onderzoek schiet niet echt op. Tot Visser de hulp inroept van een duikersvereniging. Zo maakt hij kennis met de knappe Laura. Zijn nieuwe vriendin en zijn dochter komen uiteindelijk dichter bij de dader dan hijzelf…