Laatste kans: Do The Right Thing (1989)

Hoezo in Kino

“You almost knocked me down, man. The word is “excuse me.” Ook in juni gaan we door met het vertonen van Spike Lee’s viscerale meesterwerk uit 1989 over raciale spanningen in broeierig Brooklyn tussen de Italian – & African American inwoners op de warmste dag van het jaar. De pompende intro met Rosie Perez vecht-dansend op Public Enemy’s Fight the Power visualiseert gelijk de intentie van Lee’s script, wat hij in twee weken schreef en hem gelijk tot één van de meest uitgesproken auteur-cineasten van de afgelopen dertig jaar maakte.

Regie: Spike Lee

Cast: Danny Aiello, Spike Lee, John Turturro, Rosie Perez, Ossie Davis, Ruby Dee

Genre:

Drama, Komedie

Land: VS

Speelduur: 120 minuten

Taal: Engels

Ondertiteling: Nederlands

Kijkwijzer:
16DGGT

►► Let op: vanaf 18.06 zijn al onze voorstellingen geplaceerd, je kunt dan je stoelen selecteren tijdens het bestellen van je tickets.

►► We kijken uit naar je bezoek, maar adviseren je vóór je komst onze nieuwe huisregels goed door te lezen.

Het was de film die Barack en Michelle Obama zagen tijdens hun allereerste afspraakje: Do the Right Thing (1989). Het tweetal kennende zal de keuze niet voor niets op deze film gevallen zijn. Met Do The Right Thing wil regisseur Spike Lee een statement maken aangaande de rassenproblematiek in veel Amerikaanse steden. De film veroorzaakte een enorme controverse, omdat Lee het aandurfde dit complexe probleem aan te snijden, zónder dat hij daarbij impliceert de wijsheid in pacht te hebben. Er wordt niet met vingers gewezen, want iedere bevolkingsgroep maakt zich volgens Lee’s visie op de een of andere manier schuldig aan (het in stand houden van) vooroordelen. Zijn gedurfde aanpak leverde Lee veel bewondering op: critici bestempelen Do the Right Thing steevast als een van de beste films van de jaren tachtig en in het rijtje films met racisme als thema staat Lee’s meesterwerk op eenzame hoogte.