Crash (1996) + lezing Kevin Toma

Hoezo in Kino

Naar aanleiding van de release van Crash verzorgt Volkskrant-filmjournalist Kevin Toma de lezing Geweld, seks en chroom – de koele verleidingen van David Cronenbergs Crash. Welke plek heeft deze film in Cronenbergs unieke oeuvre? Hoe maakt Cronenberg je deelgenoot van de surrealistische romance van zijn personages? Wat maakt de film zo controversieel, en zo typisch Cronenberg? Dat zijn de belangrijkste aspecten die tijdens deze lezing worden besproken. Daarnaast komt ook de enorme invloed ter sprake die Cronenberg had en heeft op talloze filmmakers na hem. Dit alles aan de hand van filmfragmenten, interviews en archiefmateriaal.

Regie: David Cronenberg

Cast: James Spader, Elias Koteas, Holly Hunter, Deborah Kara Unger, Rosanna Arquette

Genre:

Drama

Land: Canada

Speelduur: 145 minuten

Taal: Engels

Ondertiteling: Nederlands

Kijkwijzer:
16SGT

►► Let op: vanaf 18.06 zijn al onze voorstellingen geplaceerd, je kunt dan je stoelen selecteren tijdens het bestellen van je tickets.

►► We kijken uit naar je bezoek, maar adviseren je vóór je komst onze nieuwe huisregels goed door te lezen.

Reclameman James Ballard en zijn vrouw Catherine leiden een leven vol vluchtige seksuele ontmoetingen, op zoek naar een zinvolle fysieke ervaring. Na een bijna fatale botsing met de auto van dr. Helen Remington ontdekt James de perverse genoegens van verwrongen staal. Wanneer hij Helen opnieuw ontmoet, leidt de gemeenschappelijke ervaring tot een seksuele relatie. Ze komen in contact met Vaughan, een sinistere wetenschapper en de drijvende kracht achter een geobsedeerde groep mensen die zich bezighoudt met het naspelen van beroemde auto-ongelukken. Zo worden ze meegesleurd in een wereld van gevaar, seks en dood.

Voor aanvang van de film verzorgt journalist Kevin Toma (Sittard, 1974) de lezing Geweld, seks en chroom – de koele verleidingen van David Cronenbergs Crash. Hij studeerde Film en Opvoeringskunsten in Nijmegen. Hij begon met het schrijven van filmrecensies voor de Filmkrant en werkte later een periode als webredacteur voor Cinema.nl. Momenteel is hij filmdocent en filmcriticus voor onder andere de Volkskrant. Daarnaast maakt hij eigentijdse muziek voor zwijgende films en is hij dj.