Laatste kans: Corpus Christi

Hoezo in Kino

Corpus Christi is een verfrissende Poolse drama over een jonge crimineel die door zijn verleden geen kans maakt op zijn droombaan als priester. Maar in een klein dorpje weet hij de bewoners ervan te overtuigen dat hij de opvolger is van de oude geestelijke en kan hij aan de slag. Sterke film met onverwachte emotionele momenten.

Regie: Jan Komasa

Cast: Eliza Rycembel, Bartosz Bielenia, Aleksandra Konieczna

Genre:

Drama

Land: Polen

Speelduur: 115 minuten

Taal: Pools

Ondertiteling: Nederlands

Kijkwijzer:
16GHGT

De twintigjarige jeugddelinquent Daniel droomt ervan om priester te worden. Vanwege zijn strafblad maakt hij alleen geen schijn van kans. Zijn leven krijgt echter een onverwachte draai als hij tijdens werkverlof in een dorpskapel wordt aangezien voor een jonge priester. De lokale gemeenschap kan hem goed gebruiken en Daniel besluit in zijn rol te blijven om het dorp te helpen met een onverwerkt trauma. Maar terwijl hij steeds zelfzekerder wordt als charismatische, onorthodoxe priester, ligt ontmaskering op de loer en wordt de angst dat zijn criminele verleden hem inhaalt steeds groter. Corpus Christi is een aangrijpend Pools drama met humor en een scherp randje over het krijgen van een tweede kans. Regisseur Jan Komasa, die het verhaal baseerde op ware gebeurtenissen, gooide met deze speelfilm internationaal hoge ogen. Corpus Christi werd genomineerd voor een Oscar en heeft wereldwijd zo’n 50 prijzen gewonnen. Dit jaar was de film één van de absolute publieksfavorieten op IFFR.

★★★★★ VPRO
Acteur Bielenia is perfect gecast als Daniel, en regisseur Komasa wisselt het drama vakkundig af”

★★★★ de Volkskrant
“Robuust en zelfverzekerd schakelt Komasa tussen verschillende stijlen, telkens met een onmiskenbaar gevoel voor timing en toon”

★★★★ Trouw
“Een krachtig Pools drama over een vreemde Verlosser”

★★★★ Algemeen Dagblad
“Een gelaagd drama dat niet volgens de platgetreden paden verloopt”