Laatste kans: Climax

Hoezo in Kino

Geen enfant zo terrible als filmmaker & provocateur Gaspar Noé. Maar buiten kijf staat zijn meesterschap de kijker elke film weer iets origineels, opwindends en/of afschuwelijks te laten ervaren. Climax is dit alle drie. In de intro ziet de oplettende kijker de favoriete muziek en films van Noé aangekondigd die hij vervolgens in een steeds verder uit de hand lopende dansfilm allemaal aan bod laat komen. Denk Zulawski’s Possession (1981) met een soundtrack van vroege Daft Punk. Wij waren er ondersteboven van.

Regie: Gaspar Noé

Cast: Sofia Boutella, Romain Guillermic, Souheila Yacoub

Genre:

Drama

Land: Frankrijk

Speelduur: 95 minuten

Taal: Frans

Ondertiteling: Nederlands

Kijkwijzer:
16AGHSGT

Een bejubelde, bedwelmende en overweldigende film waarin een dansrepetitie volledig uit de hand loopt; decadent, sexy en uitzinnig als een schilderij van Jeroen Bosch. Regisseur Gaspar Noé (Irréversible) overtreft zichzelf en maakte een film die alles wat je het afgelopen jaar zag in zijn schaduw stelt. Een groep virtuoze dansers verzamelt zich in een afgelegen schoolgebouw om te repeteren. Ze zijn op tournee in de VS. Het is de jaren ’90. De repetitie is een fenomenale en onvergetelijke dans-performance, die overloopt in een feestje om hun aanstaande succes te vieren. De energie is hoog, de dansers zijn opgewonden en het duurt wel even voordat ze door hebben dat er LSD in de Sangria zit. Vanaf dan loopt het totaal en compleet uit de hand. Alle stadia als in Dante’s hel worden doorlopen, met een sensuele, filmische energie zoals waarschijnlijk alleen Noé die kan creëren.

De Volkskrant ★★★★ “Noé weet wat hij doet: hij tergt de kijker, opdat die gaat verlangen naar excessen.” “De dans: die is grandioos.”

NRC ★★★★ “Een orgiastisch oersoep, neukend, kakelend en krijsend.”

TROUW ★★★★ “Het is een jong en kleurrijk gezelschap met een fantastische energie. Zelden is er in een film zo’n spetterende dans-show weggegeven als in Gaspar Noé’s ‘Climax’.”

AD ★★★★ “Climax is cinema zonder genade.”

VPRO Cinema ★★★★ “Briljant geschoten koortsdroom.”

De Telegraaf ★★★★ “[…] bijna hypnotiserende film, die uitdraait op een even zinderende als fascinerende ’bad trip’.”

FilmTotaal ★★★★★ “Laat deze weergaloze trip naar de hel niet aan je neus voorbijgaan.”