Laatste kans: Bacurau

Hoezo in Kino

Regisseurs-duo Juliano Dornelles & Kleber Mendonça Filho mixen op ingenieuze wijze verschillende genres in dit verhaal over de inwoners van een klein Braziliaans dorpje dat ineens verdwijnt van de satellietfoto’s en vervolgens wordt belaagd door huursoldaten, UFO’s en andere sinistere zaken. De film doet in het begin chaotisch aan maar heeft een solide centrale boodschap van solidariteit en strijd tegen het grootkapitaal; compleet origineel.

Regie: Juliano Dornelles, Kleber Mendonça Filho

Cast: Sonia Braga, Udo Kier, Barbara Colen

Genre:

Actie

Land: Brazilië, Frankrijk

Speelduur: 131 minuten

Taal: Portugees

Ondertiteling: Nederlands

Kijkwijzer:
16GGT

►► We kijken uit naar je bezoek, maar adviseren je vóór je komst onze nieuwe huisregels goed door te lezen.

Na de dood van haar oma Carmelita, keert kleindochter Teresa voor de begrafenis terug naar het geboortedorp Bacurau in het afgelegen droge Noord Oosten van Brazilië. De lokale bewoners vormen een hechte en kleurrijke gemeenschap. Als ze erachter komen dat hun woonplaats is verdwenen van alle navigatiesystemen en ook de telefoonverbindingen niet meer werken, ontstaat er veel onrust. Het blijkt de voorbode van bevreemdende gebeurtenissen die bedoeld zijn om onder de radar te blijven. De dorpelingen trekken alles uit de kast om hun plek te verdedigen, al is niet meteen duidelijk wie of wat hen bedreigt.

Bacurau is een bijzondere mix van western, horror en lowbudget science fiction die zich afspeelt in de nabije toekomst. Tegelijkertijd kan de film van schrijvers/regisseurs Kleber Mendonça Filho (Neighbouring Sounds, Aquarius) en Juliano Dornelles (production design Neighbouring Sounds, Aquarius) gezien worden als een geëngageerd drama. Met zijn eerdere films haalde Mendonça Filho zich al de toorn van conservatief Brazilië op de hals en dat is met Bacurau niet anders. Hoewel ze er bijna tien jaar geleden aan begonnen, ligt de film genadeloos dicht op de hedendaagse realiteit Het IFFR had begin dit jaar de Nederlandse première. De wereldpremière was in 2019 op het Filmfestival van Cannes, waar de film de Juryprijs in de wacht sleepte. Hoofdrollen zijn o.a. voor Bárbara Colen (Aquarius), Thomas Aquino en Silvero Pereira. Vermeldenswaardige rollen zijn er voor de Duitse cultster Udo Kier die in zijn carrière met vele gerenommeerde regisseurs werkte maar ook in TV-series en Hollywood blockbusters te zien was en de Braziliaanse ster Sonia Braga (Kiss of the Spider Woman) als de uitgesproken en alcoholistische dorpsdokter.