Laatste kans: Apocalypse Now: Final Cut

Hoezo in Kino

Dit jaar gingen wij met KINO op een magische reis om i.s.m. Het Nederlands Fotomuseum en Chas Gerretsen de setfoto’s van de legendarische film naar buiten te brengen. Het lukte ons om een korte film te maken die als een ‘companion piece’ fungeert voor het 40e jubileumjaar van de moeder aller oorlogsfilms. Apocalypse Now keert volledig gerestaureerd en in een nieuwe cut (Playboy bunnies in de helikopter exit, Franse plantage entrée) vergezeld van verbluffend geluid en beeld terug voor een ereronde in de Nederlandse bioscopen. Uiteraard ook bij KINO.

Regie: Francis Ford Coppola

Cast: Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall, Dennis Hopper

Genre:

Drama, Oorlog

Land: VS

Speelduur: 184 minuten

Taal: Engels

Ondertiteling: Nederlands

Kijkwijzer:
16GGT

Let op: voor aanvang kun je naar Dutch Angle: Chas Gerretsen & Apocalypse Now. In deze korte documentaire geproduceerd door KINO Rotterdam, zijn nog niet eerder gepubliceerde setfoto’s te zien van de Nederlandse oorlogsfotograaf Chas Gerretsen, gemaakt tijdens de opnames van Francis Ford Coppola’s Vietnam-epos. Het werk en verhaal van Chas Gerretsen werpt 40 jaar na de release, een nieuw licht op de totstandkoming van de beste oorlogsfilm ooit, met nog nooit eerder getoond beeld.

Vietnam, 1969. Kapitein Willard (Martin Sheen) krijgt van de Amerikaanse legerleiding de opdracht om de mythische en gedeserteerde kolonel Kurtz (Marlon Brando), die als zelfverklaarde God over een bergstam in Cambodja heerst, te elimineren. Tijdens zijn tocht van Vietnam naar Cambodja op een kleine patrouilleboot, raakt Willard steeds meer gefascineerd door zijn missie en begint hij de absurditeit van de Amerikaanse betrokkenheid bij de Vietnamoorlog in te zien. Samen met de excentrieke bemanning wordt hij overmand door de oerdriften van de menselijke natuur en moet hij de waanzin van de oorlog onder ogen zien.