FILMAGENDA

Volledige agenda Overzicht films

Hoezo in Kino

De Amerikaanse cineast met Britse comedy roots deed zijn bijnaam “Captain Chaos” wederom eer aan. Zijn gedoemde filmproject om Don Quixote te verfilmen, iets wat hem sinds 1990 in zijn greep hield, was begin dit jaar dan eindelijk voltooid maar na 18 jaar waren de contracten niet meer up to date en verloor Gilliam alsnog de rechten van de film. Het is typerend voor zijn carrière, en ‘all-in’ – compromisloze stijl van filmmaken met protagonisten die de gevestigde orde moeten bevechten of zien te omzeilen. Om te vieren dat na 28 jaar The Man Who Killed Don Quixote het levenslicht ziet vertonen we vier van zijn beste films.

Op het programma:

► 15.08: Brazil (1985)
Na zijn eerste twee films Jabberwocky (1977) en Time Bandits (1981) als onafhankelijke regisseur was Brazil Gilliams eerste film die echt los gezien kan worden van zijn stijl die hij ontwikkelde als lid van Monty Python. ​Brazil is een visionaire en kafka-eske retro sci-fi, typerend voor Gilliams hang naar de eenzame rebel die tegen beter weten in tegen de bierkaai vecht.

► 18.08: The Fisher King (1991)
Robin Williams kinetische energie wordt door Gilliam maar amper beteugeld in The Fisher King, een aangrijpend modern sprookje over een man (Jeff Bridges) die in een diepe depressie raakt door een fatale fout uit zijn verleden maar die redemptie vindt door het helpen van een dakloze fantast (Robin Williams). De film is een kakofonie van ideeën, visuele flair en acteren met alle registers open, oftewel typisch Gilliam.

► 20.08: 12 Monkeys (1995)
​Bruce Willis wilde zo graag met Gilliam werken dat hij vrijwel gratis de hoofdrol vertolkte in 12 Monkeys. De film is geïnspireerd ​door de Franse short La jetée (1962) en is met drie verweven tijdslijnen en bizar plot één van Gilliams meest ambitieuze en ook succesvolle films, niet in de laatste plaats omdat hij ook Brad Pitt voor een habbekrats vast had weten te leggen net voordat hij een superster werd.

► 22.08: Fear and Loathing in Las Vegas (1998)
“We were somewhere around Barstow, on the edge of the desert, when the drugs began to take hold.” Gilliam’s verfilming van Hunter S. Thompson’s legendarische drugstrip met zijn advocaat en medeplichtige Dr. Gonzo is alweer 20 jaar oud maar heeft niets aan impact ingeleverd. Depp was een goede vriend van Thompson en is perfect voor deze rol als de permanent hallucinerende sportjournalist die afdaalt tot op de bodem van de Amerikaanse droom/nachtmerrie.